13 nov 2015 14:21

Contractverlenging van Belgische Verbindingsofficier/Politiek Adviseur binnen de missie EULEX Kosovo in België

De ministerraad verleent op voorstel van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zijn akkoord voor een nieuw contract voor de Belgische Verbindingsofficier/Politiek Adviseur bij de Special Investigative Task Force (SITF) van de EULEX Kosovo missie in België. 

In augustus 2011 werd met de Special Investigative Task Force (SITF) een speciaal onderzoeksteam opgericht binnen de missie EULEX Kosovo, dat zelf na de onafhankelijkheid van Kosovo ontstond. Het onderzoeksteam SITF startte een onderzoek naar oorlogvoerders van zowel Servië als Kosovo die ten tijde van de Kosovo-oorlog van 1999-2000 menselijke organen van gevangenen verhandelden. Om de geloofwaardigheid en objectiviteit van de SITF te verzekeren, moest de SITF zijn onderzoek buiten Kosovo uitvoeren en kregen daarom de Belgische Koninklijke Militaire School toegewezen.

België en de Europese Unie sloten een bilateraal akkoord om over de administratieve samenwerking te onderhandelen. Via dat akkoord werd een Belgische Verbindingsofficier/Politiek Adviseur aangesteld die binnen de SITF zou werken. Aangezien zijn contractstermijn afgelopen is op 15 oktober 2015, moet er een nieuw contract opgesteld worden. De ministerraad geeft zijn akkoord om het nieuwe contract voor de officier voor maximaal één jaar, vanaf 16 november 2015, op te stellen. De SITF zal normaal voor het einde van de zomer van 2016 naar Den Haag verhuizen, wat betekent dat het contract op het moment van de verhuizing zal opgezegd worden, maar enkel wanneer die verhuizing effectief voor 15 november 2016 plaatsvindt.