22 feb 2017 10:59

Cyber Security KIT: Maak je bedrijf en personeel cyberveilig!

De beste manier waarop een bedrijf of organisatie zich kan beschermen tegen cyberaanvallen, is door hun medewerkers alert te maken! Daarom heeft de Cyber Security Coalition samen met het Centrum voor Cybersecurity België een gratis kant-en-klaar pakket samengesteld waarmee KMO’s en andere organisaties hun medewerkers op een eenvoudige manier kunnen sensibiliseren.

Cyber risk management is tegenwoordig een absolute noodzaak in alle bedrijven, zowel klein als groot. “Door je mensen op te leiden in de basics rond cybersecurity (cyber-hygiëne), kan je al een aantal cyber-risico’s beperken.” zegt Jan De Blauwe, voorzitter van de Cyber Security Coalition.

“Organisaties zijn zelf verantwoordelijk om hun medewerkers te sensibiliseren rond cybersecurity. Dit zal ook een positieve impact hebben op de bescherming van ons land tegen cyberaanvallen”, aldus Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

Cyber Security KIT

De Cyber Security KIT is een eenvoudige training KIT die je helpt de fundamenten van cybersecurity te bespreken met medewerkers en hoe ze hun professionele en persoonlijke leven kunnen beschermen. Het is opgebouwd rond 3 thema’s:

 • Hoe maak ik een sterk wachtwoord?
 • Hoe herken ik phishing mails?
 • Hoe sterk ik mij tegen social engineering?

De Cyber Security KIT bevat per thema een screensaver/affiche, een e-mail inclusief test en een korte PowerPoint presentatie. Verder vind je in de KIT eveneens: een ‘teasermail’ voor medewerkers, een praktisch ‘roadbook’ en een ‘planning’ waarin we uitleggen hoe de KIT kan gebruikt worden.

Waarom? Cijfers zeggen vaak meer dan woorden…

 • 46,2% van de Belgische medewerkers gebruiken een wachtwoord < 8 tekens
 • 1 op 3 Belgen deelt zijn of haar wachtwoord mee aan anderen
 • 1 op 4 Belgen gebruikt hetzelfde wachtwoord zowel privé als op het werk
 • Een Belgisch Bank had in 2016 voor 70 MIO EUR schade door Social Engineering
 • 1 MIA EUR: wereldwijd de geraamde jaarlijkse schade door Social Engineering
 • 91% van de cyberaanvallen bij bedrijven = phishing
 • Unizo verklaart dat al 1 bedrijf op 5 in Vlaanderen geconfronteerd werd met phishing

Uit onderzoek van Belnet, het Belgische onderzoeks-en onderwijsnetwerk, blijkt dat 38% van de academische en overheidsorganisaties in België al te maken kreeg met een securityincident.

 • 25% daarvan ondervond reputatieschade als gevolg van het incident;
 • 39% is actief op zoek naar informatie rond training & awareness

Respondenten uit de onderwijs-, overheids- en onderzoekssector gaven aan dat menselijke fouten en random attacks de meest waarschijnlijke hoofdoorzaken zijn van incidenten binnen hun organisatie.

Download gratis de Cyber Security KIT

De Cyber Security Coalition stelt dit hulpmiddel gratis ter beschikking via zijn website. Deze KIT bestaat zowel in het Nederlands als Frans. Alle elementen kunnen afzonderlijk en gratis gedownload worden zowel via www.cybersecuritycoalition.be als www.ccb.belgium.be.

*****

Over de Cyber Security Coalition:
De “Cyber Security Coalition” brengt securityspecialisten uit overheidsorganisaties, bedrijven en academia samen met het oog op een efficiëntere verdediging van de overheid, het bedrijfsleven en de burgers tegen cybermisdaad in België. De Coalition rekent hiervoor op de uitwisseling van ervaringen tussen de leden, evenals publicaties met adviezen voor bedrijven en bewustwordingscampagnes naar het grote publiek. De Coalition zal tevens de overheid en het bedrijfsleven adviseren bij het opstellen en uitwerken van de nodige beleidslijnen inzake cybersecurity.

Perscontact
Sofie De Moerloose - Tel: 0478/789607
E-mail: info@cybersecuritycoaliton.be

Over het Centrum voor Cybersecurity België:
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is het nationale centrum voor cyberveiligheid in België. Het CCB stelt tot doel het superviseren, het coördineren en het waken over de toepassing van de Belgische strategie betreffende cyberveiligheid. Door het optimaliseren van de informatie-uitwisseling zullen de bevolking, de bedrijven de overheid en de vitale sectoren zich gepast kunnen beschermen.

Perscontact
Nathalie Van Raemdonck - Tel: 02/501 05 69
E-mail: nathalie.vanRaemdonck@ccb.belgium.be

Wenst u meer informatie over het onderzoek van Belnet?
Perscontact

Davina Luyten - Tel: 02/790 33 33
E-mail: davina.luyten@belnet.be