24 mrt 2021 13:24

Cybersecurity-talenten hacken zich naar finale ronde van de Cyber Security Challenge Belgium

Op 26 en 27 maart gaan IT-studenten een zenuwslopende uitdaging aan tijdens de jaarlijkse Cyber Security Challenge Belgium (CSCBE). Net als afgelopen jaar vindt de challenge noodgedwongen online plaats, maar daarom is ze niet minder interessant. Maar liefst 670 studenten uit 24 verschillende universiteiten en hogescholen schreven zich in voor de voorrondes en de 60 beste teams zetten de strijd dit weekend verder. Dit initiatief moet cybersecurity aantrekkelijk maken. De sector snakt immers naar nieuw talent.

SCSBE

De instroom van cybersecurity-experts naar het bedrijfsleven is belangrijker dan ooit. Jaar na jaar stijgt de cyberdreiging voor bedrijven en organisaties en in 2020 kwam de coronacrisis daar nog bovenop. Plots werd telewerk de norm en niet elk bedrijf was voorbereid op een snelle digitalisering. Dit was een open deur voor cybercriminelen die de kwetsbare systemen opspoorden en een kans zagen om hun slag te slaan. De vraag naar experts in cybersecurity neemt toe in veel verschillende sectoren. Het aantal studierichtingen en het aantal studenten stijgt eveneens, maar niet aan hetzelfde tempo.

  Cybersecurity-expert: de nieuwe witte merel

  De CSCBE heeft als doel cybersecurity aantrekkelijk te maken voor IT-studenten en hun interesse aan te wakkeren voor een job in deze sector. Alleen al in Europa hebben we een geschat tekort van 168.000 cybersecurity-professionals.* Dit kan een ernstige bedreiging betekenen voor de veiligheid van onze bedrijven en de economie in het algemeen. Voor de sponsors van deze challenge is de opdracht duidelijk: zij willen kennis maken met de meest veelzijdige studenten. Deelnemers die hier schitteren, worden steevast uitgenodigd voor een interessante stage of krijgen een eerste job aangeboden.

  Crypto-puzzels en capture the flag voor gevorderden

  Voor buitenstaanders kan het saai lijken, maar schijn bedriegt. De studenten gaan verschillende uitdagingen aan die hun spitsvondigheid op vlak van cryptografie, reverse engineering, web- en mobiele applicatiebeveiliging op de proef stellen. Er zit een fijne portie gamification in deze wedstrijd, met crypto puzzels en een capture the flag challenge, en dat maakt het voor de studenten gewoon leuk om mee te doen.

  De deelnemers maken kans op mooie prijzen zoals waardevolle cyber security opleidingen, met als topper, een studiereis naar DEFCON in Las Vegas, het Walhalla voor cybersecurity-experts. Uit de winnaars wordt een delegatie samengesteld van jongeren die België vertegenwoordigen tijdens de European Cyber Security Challenge (ECSC), die zal plaatsvinden op 28 september 2021 in Praag.

  Enkele cijfers CSCBE 2021

  • 673 jongeren gaven present op de kwalificatieronde
  • Finale: 60 teams of 240 deelnemers aan de finale
  • 15 sponsors (6 hoofdsponsors en 9 officiële sponsors)
  • 28 deelnemende bedrijven actief op zoek naar cyber security-experts

  Voor de pers, niet voor publicatie:

  • Wil je de sfeer van deze bijzondere wedstrijd komen opsnuiven?  Wie snel reageert, gunnen we een blik achter de schermen van het zenuwcentrum van de CSCBE. Kom ontdekken hoe wij ‘big brother’-gewijs het spel een extra dimensie geven. 
  • Wil je graag een exclusief interview met één van de deelnemers? Wij kunnen je met hen in contact brengen. Contacteer ons snel, zodat we dit kunnen regelen.

  Contactpersoon voor de pers (NL en FR):
  Kim Verbruggen 
  Communication Manager
  0484 151 260

  De CSCBE is een initiatief van NVISO en TOREON, met de steun van 10-tallen bedrijven en academische instellingen. Het Centrum voor Cybersecurity België moedigt dergelijke initiatieven aan en zorgt ervoor dat een Belgische delegatie kan deelnemen aan de ECSC 2021 in Praag.

  Meer info over de Cyber Security Challenge Belgium? https://www.cybersecuritychallenge.be/

  *(ISC)² Cybersecurity Workforce Study: https://www.isc2.org/-/media/ISC2/Research/2020/Workforce-Study/ISC2ResearchDrivenWhitepaperFINAL.ashx?la=en&hash=2879EE167ACBA7100C330429C7EBC623BAF4E07B