07 sep 2022 15:50

De aanleg van het park op de Beco- en Materialenkaai gaat van start

Binnenkort starten de werken voor de aanleg van het nieuwe park op de Beco- en Materialenkaai. Dat kondigen Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, en Leefmilieu Brussel aan. Een recreatiepark van 2,8 ha – dat zijn zo’n 3 voetbalvelden – zal worden ingericht langs het kanaal tussen Sainctelette en het Redersplein. Het zal een mix aanbieden van ontspanning, sport, spel en stadsrecreatie.

Een brede promenade langs het water zal bezoekers langs verschillende recreatieve zones in het park voeren. Het geheel wordt omzoomd door bomen in alle soorten en formaten.

Het park start aan Sainctelette met een dubbele sportkooi, gevolgd door het voormalige pakhuis van Ackermans waarin de parkwachters zullen worden ondergebracht, evenals openbare toiletten, een gemeenschapsruimte en een bistro. Daarop volgt een ruime openbare tuin met banken, tafels en een zandbak. Wat verderop, onder de Suzan Danielbrug, zullen skaters zich kunnen uitleven met skateborden, rolschaatsen of steppen in een skatepark. Deze plek vormt ook de ideale scène voor de organisatie van allerhande activiteiten door de aanwezigheid van een tribune. Tegenover Tour & Taxis vormt een ruim grasveld afgeboord door een houten terras de perfecte locatie voor uitgestrekt genieten van de zon, frisbeeën, en andere buitenactiviteiten.

Met dit nieuwe park krijgt het Brussels gewest er een belangrijke schakel bij in het netwerk van gewestparken. Het Brussels gewest bestaat voor zo’n 20% uit parken en bossen. Daarmee is het een van de groenste hoofdsteden van de wereld! Het nieuwe park komt in een dichtbevolkt deel van de stad dat nood heeft aan meer groen en recreatie. Dankzij de aanplanting van 126 bomen voor 6 gekapte, zal het een echte verademing zijn voor de buurt.  Het zal ook de parken van lijn 28 en Tour & Taxis verbinden met het Maximilienpark, wat de biodiversiteit ten goede zal komen.

Samen met Leefmilieu Brussel voerde Beliris een concertatieproces uit om de behoeften van de wijk te kennen en er zo veel mogelijk op in te spelen. De tijdelijke ingebruikneming van het terrein gedurende de laatste jaren heeft het mogelijk gemaakt samen te werken met de bewoners van de wijken, verenigingen en collectieven.

De studies werden uitgevoerd door Tractebel i.s.m. ADR architectes, Georges Descombes, Carve en MSA, en in overleg met de Haven van Brussel.

De werken zullen worden uitgevoerd door Deckx en zullen zo’n 2 jaar duren. Het eerste jaar zal er worden gewerkt tussen Sainctelette en de Suzan Danielbrug, vervolgens is het deel tussen de Suzan Danielbrug en de Redersbrug aan de beurt. In totaal wordt het bedrag van de werken geschat op 14,8 miljoen euro.

Citaten

Karine Lalieux, Minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Beliris

De Brusselse kanaalzone is een bruisende, multiculturele buurt. Beliris is er trots op deze buurt verder te kunnen uitbouwen tot een gezellige plek die voor iedereen toegankelijk is en waar steeds meer ruimte is voor groen. Als belangrijkste financier voor de aanleg van dit gloednieuwe park, zal Beliris zijn expertise als bouwheer ten dienste stellen van dit ambitieuze project, dat aansluit bij alles wat Beliris in de voorbije jaren al heeft gerealiseerd langs de kades, tussen de fiets- en voetgangersbruggen, het park en de kunstinstallaties.

Rudi Vervoort, Minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering

Met dit nieuwe park krijgt ons gewest er 28.000 m² groene ruimte bij in een dichtbevolkt deel van de stad dat kampt met een tekort aan publieke ruimte. Deze zone zal ingericht worden met voldoende mix voor ontspanning, sport, spel en recreatie, zodat zowel jong en oud plezier kunnen beleven. Met het park verbinden we ook het stadscentrum met de kanaalzone en kunnen bezoekers van Brussel dit stukje dat minder bekend is eveneens ontdekken.

Alain Maron, Brussels ministre van leefmilieu

Ik ben blij dat dit park er komt, want ruimte voor natuur, frisse lucht en ontspanning brengen in de centrale wijken van Brussel is een van mijn prioriteiten. Het is essentieel om ze aangenamer te maken om in te wonen. Hier zal 10.000 m² beton plaatsmaken voor meer groen, een serieuze plus om een betere afvoer van regenwater mogelijk te maken en de warmte te verminderen. Dankzij dit nieuwe park worden de kaaien een plaats om te wandelen en te ontspannen, met multisportterreinen, speelpleinen en een van de grootste skateparken in de regio. En de Kaaienwijk zal groener zijn en beter bestand tegen de klimaatverandering.

Philippe Close, burgemeester van Stad Brussel

Publieke ruimtes renoveren en nieuwe aanbieden aan de burgers is een prioriteit voor de Stad Brussel. Dankzij deze plek krijgen de verschillende, steeds evoluerende wijken in de omgeving, een gezellige, rustige ontmoetingsplaats erbij. Dit draagt bij tot de totstandkoming van een stad op 10 minuten, ten dienste van haar inwoners.

Copyright
3D-afbeeldingen en plan: © Tractebel
- luchtfoto's: ©Reporters

Perscontacten:      

Beliris: Elien De Swaef – 0475 85 65 77
Leefmilieu Brussel: Mohamed NAYT TAIB - 0490 52 37 89 - pers@leefmilieu.brussels