07 dec 2016 13:04

De Belgische douane en OLAF nemen gezamenlijk de strijd op tegen fraudeurs

De Belgische douane en OLAF stellen de resultaten voor van hun samenwerking op het vlak van gezamenlijke onderzoeken naar tabaksfraude en fraude met biobrandstoffen. Beide instellingen boekten volgende resultaten: inbeslagname van 140.000 nagemaakte sigaretten, verschillende aanhoudingen, de ontdekking van illegale opslagplaatsen en de ontmanteling van criminele netwerken die handelen in namaakgoederen. Er werd ook een fraudecircuit blootgelegd voor een bedrag van 21.882.171 € aan ontdoken rechten op biobrandstoffen.

Ieder jaar worden 3.400 miljard € aan goederen geïmporteerd in of geëxporteerd uit de Europese unie. Dat vertegenwoordigt 15 % van de wereldhandel. De invoerrechten zijn goed voor 10 % van de Europese begroting, een niet te miskennen bron van inkomsten dus. Vandaar dat de Belgische douane en OLAF de handen in mekaar slaan om die inkomsten veilig te stellen.

Kristian Vanderwaeren, Administrateur-generaal van de Douane en Accijnzen stelt dat “het fraudelandschap de laatste jaren enorm snel wijzigde en gelijke tred zal blijven houden met de handelstendensen en de technologische verbeteringen. De regeringen, de instellingen en de ordediensten moeten dus ook permanent evolueren om de fraudeurs te vlug af te zijn.”

Giovanni Kessler, Directeur-generaal van OLAF verklaarde dat “de douane inspeelt op een steeds groeiende markt. We hebben moderne, onderling verbonden douanediensten nodig die werken aan een Europese aanpak, om een zuivere, rechtvaardige en zekere markt te bieden aan de burgers en de ondernemingen die de wet respecteren.”