12 mei 2020 17:14

De Douane neemt 10,6 ton illegaal gefabriceerde waterpijptabak in beslag

De  opsporingsdiensten van de   Douane  hebben vandaag tijdens  huisvisitaties in magazijnen te Dilbeek, Vorst en Lierde, 10,6 ton illegaal gefabriceerde waterpijptabak en 8,5 ton gesneden tabak en tal van grondstoffen in beslag genomen.

In Dilbeek werd een illegale fabriek van waterpijptabak ontmanteld. Er werden 6,6 ton shisha en 6,8 ton gesneden tabak in beslag genomen. Verder werden meerdere  mengpotten, verscheidene  containers  met glycerine, lege verpakkingen van het merk Al Fakher met Duitse opschriften en een versnijdingsmachine voor tabak aangetroffen.

In Vorst werd 3 ton shisha in beslag genomen naast de producten die nodig zijn voor de illegale productie van waterpijptabak,  zoals melasse, aroma’s en verpakkingen van het merk Al Fakher. Er waren ook  een kleine mengkuip en machines voor het versnijden en het drogen van tabak aanwezig.

In Lierde werden 1 ton shiha en  voorraden van de grondstoffen voor de illegale fabriek in beslag genomen,  onder meer 1,7 ton gesneden tabak, 11  containers met glycerine en  1,1 ton suiker.

De ontdoken rechten voor de waterpijptabak en de gesneden tabak bedragen in totaal 3,25 miljoen €.

Er werden in dit onderzoek 5 personen van hun vrijheid beroofd

In België werd in 2018 een kleine illegale productiesite van waterpijptabak aangetroffen. Er werden toen  290 kg waterpijptabak, 80 kg fijn gesneden tabak en diverse machines in beslag genomen.

In 2018 werden op Europees vlak 16 illegale productiesites van waterpijptabak ontmanteld verspreid over Duitsland, Nederland, België, Zweden en Frankrijk.

In 2019  zijn er in de Europese Unie 8 illegale productiesites van waterpijptabak verspreid over Duitsland, Nederland, Zweden en Italië ontmanteld.