21 dec 2021 13:57

De Douane neemt in 2021 6,5 ton drugs in postpakketten in beslag

Ondanks de COVID19-crisis waardoor tijdelijk een aantal vluchten werden geschrapt, zien we een stijging in het aantal vaststellingen van drugs in postzendingen. De hoeveelheid in beslag genomen khat verviervoudigde in vergelijking met 2020 tot 4,9 ton maar ook de hoeveelheid tranquillizers steeg met 40 % tot 200 kg. De inbeslagnames van XTC, MDMA en Ice stegen met 20 % tot 100 kg.

 

De Belgische douane levert een dagelijkse strijd tegen de handel in verdovende middelen. De focus ligt niet alleen op de invoer via onze zeehavens maar ook op synthetische drugs die vanuit ons land via postzendingen worden verdeeld.

De Douane kan beroep doen op gespecialiseerd personeel dat terugvalt op een jarenlange ervaring. Eerdere ontdekkingen en manieren van verbergen dragen bij tot een leerproces dat constant verbeterd. Er wordt actief gewerkt op de bestemmingslanden die een verhoogd risico op invoer van synthetische drugs vertonen. De risicoanalyse op postzendingen is bijzonder moeilijk omdat de douanediensten geen zicht hebben op gegevens voorafgaand aan de verzending. KENNIS en ERVARING zijn dus doorslaggevend.

De synthetische drugs die vooral in Nederland wordt geproduceerd, wordt verkocht via het dark web om vervolgens naar alle uithoeken van de wereld te vertrekken. De vraag op wereldvlak bepaalt de productie. Alle landen van bestemming waar de prijs hoger ligt dan de staatwaarde in België zijn populair: Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Australië, Zuidoost Azië (Sri Lanka, Indonesië, Thailand, Filipijnen, …) en andere EU-lidstaten. Maar ook Latijns-Amerika: Peru, Chili, Argentinië, Brazilië enz.

Nederland en België blijven op kop staan als landen van oorsprong of verzending wat synthetische drugs betreft.

Dankzij een internationaal netwerk van verbindingsbeambten en door de acties van de Wereld Douane Raad zoals GOALS houden de leden zich onderling op de hoogte van het fenomeen en de nieuwe verbergwijzen.

Deze uitwisseling van informatie toont aan dat de Belgische douane uitzonderlijk scoort in het  verhinderen van export van synthetische drugs vanuit de luchthaven van Zaventem.

De inbeslagnames door onze diensten in België zijn belangrijker dan wat men in de bestemmingslanden in beslag neemt.