16 apr 2020 09:30

De Douane neemt 56 miljoen sigaretten en 17 ton waterpijptabak in beslag

De opsporingsdiensten van de Douane namen in de Haven van Antwerpen 56 miljoen sigaretten en 17 ton waterpijptabak  in beslag. Deze goederen zaten verborgen in 5 containers in de Haven van Antwerpen en zijn afkomstig uit Sri Lanka en Taiwan.

De aangegeven goederen waren tegels . Op basis van risicoanalyse werden de containers onderworpen aan een grondige fysieke inspectie. De eerste rijen van elk van de containers bestond uit dozen met tegels waarachter de sigaretten en waterpijptabak verstopt zaten.

De sigaretten zijn van het type "SLIM sigaretten" van de merken D&J, Cavallo, Milano. Dit zijn zogenaamde "cheap white" sigaretten die niet op de Belgische markt verkocht mogen worden omdat ze geen geregistreerd merk zijn in België. Onderzoek moet nog uitwijzen of het originele cheap whites zijn of nagemaakte cheap whites. De waterpijptabak is van het merk Al Fakher. 

De totale waarde van de ontdoken rechten (invoerrechten, accijnzen, btw) bedraagt meer dan 22 miljoen euro.

In totaal werden in de Haven van Antwerpen sinds de start van de Coronacrisis  al  91 miljoen sigaretten en nu dus 17 ton waterpijptabak in beslag genomen.

In 2019 nam de Douane 197 miljoen sigaretten in beslag waarvan 116 miljoen in Antwerpen. Er werd geen waterpijptabak in beslag genomen.

Sinds begin 2020 nam de Douane al 282 miljoen sigaretten in beslag, waarvan 227 miljoen in Antwerpen en 17 ton waterpijptabak.

De douaniers zetten hun activiteiten onverminderd verder in deze coronatijden. Hun controles blijken meer dan ooit essentieel te zijn in de strijd tegen illegale en gevaarlijke goederen.