13 jun 2024 12:47

De Douane neemt meer namaak voetbalshirts in beslag in aanloop naar het Europees Kampioenschap voetbal 2024.

Het EK voetbal 2024 begint morgen: een spannende tijd! Maar het blijkt ook een buitenkans te zijn voor criminelen! De douane controleert geïmporteerde goederen en ziet de laatste maanden een duidelijke toename van het aantal nagemaakte voetbalshirts. 

Namaaktruitje

In de eerste 4 maanden van 2024, in de aanloop naar het EK voetbal 2024, werden in Bierset (luchthaven Luik) 14 keer meer namaak-voetbalshirts vernietigd dan in dezelfde periode vorig jaar. Zo werden in 2024 al 3.865 namaak voetbalshirts vernietigd, terwijl dat er in dezelfde periode in 2023 slechts 271 waren. In 2022 bedroeg dat aantal 314. 

De vernietigde namaakshirts komen voornamelijk uit China (95%) en in mindere mate uit Turkije (5%).  

Vergeet niet dat namaakgoederen niet enkel onze economie schaden, maar ook risico’s inhouden voor de gezondheid en de portemonnee. 

Als de douane geïmporteerde goederen inspecteert en vermoedt dat ze nagemaakt zijn, dan neemt ze contact op met de rechthebbende van het betreffende merk. Deze kan besluiten de goederen te laten vernietigen. Naast het niet ontvangen van de bestelling, kan de merkrechthouder een schadevergoeding van de besteller eisen: dat is dus een dubbele straf! 

Voorzichtigheid is dus geboden, vooral als men online koopt. Platformen zoals Pandabuy, Temu of TikTok sturen door naar verkopers die moeilijk te identificeren zijn. Bovendien zijn er ook frauduleuze websites die heel goed zijn in het imiteren van officiële sites en misleiden. 

Een goede raad: de prijs is een goede indicator. Een artikel dat te goedkoop is, is waarschijnlijk nep. 

Zie website van de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen