17 okt 2024 12:55

De Douane ontmantelt een illegale sigarettenfabriek in Saintes

De Belgische Douane heeft gisteren, 16 oktober tijdens een actiedag in het kader van de strijd tegen de illegale productie van sigaretten visitaties uitgevoerd op 4 verschillende locaties. Er gebeurden 13 arrestaties en er werd 30 ton versneden tabak, 10.000 e-sigaretten en precursormateriaal in beslag genomen.  

In Saintes, nabij Tubize in de provincie Waals-Brabant, werd een illegale, operationele sigarettenfabriek aangetroffen met een productielijn en een versnijdingsmachine voor tabak. Er werden 8 miljoen sigaretten van het merk Marlboro en ongeveer 30 ton versneden tabak in beslag genomen. De verschuldigdheden (accijns, bijzondere accijns en btw) voor de sigaretten bedragen meer dan 3,8 miljoen euro en voor de versneden tabak meer dan 9,7 miljoen euro.

De site was voorzien van een leefruimte voor de werkkrachten. 13 verdachten (waarvan 7 met de Oekraïense nationaliteit, 4 Moldaviërs en 2 Grieken) waren aanwezig op het moment van de interventie en werden aangehouden voor verhoor.

In Ransart in de provincie Charleroi en in Tamines en Mornimont in de provincie Namen werden verder nog opslagplaatsen voor sigarettenprecursoren aangetroffen.

Eerder deze week werd, in het kader van deze actie, een visitatie uitgevoerd in Lierde in de provincie Oost-Vlaanderen. Hier werd in een stockageruimte een droogtrommel en 2 versnijdingsmachines voor tabak gevonden, samen met enkele grote kartonnen dozen met ruwe tabak en 10.000 stuks e-sigaretten.

Door internationale samenwerking konden de Nederlandse collega’s ook 2 vrachtwagentrailers controleren in een opslaglocatie in de provincie Zuid-Holland. Deze trailers bevatten machines die elders zouden geïnstalleerd worden om een volledige productielijn van sigaretten te vormen.

Deze actie brengt de teller voor inbeslaggenomen sigaretten door de Belgische douane in 2024 op bijna 200 miljoen sigaretten.

In totaal werden in 2024 reeds 9 illegale productiesites van sigaretten ontmanteld door de Belgische douane.