13 jun 2017 12:24

De eerste steen wordt gelegd van een nieuw gerechtsgebouwcomplex in Eupen

 Op maandag 12 juni 2017 werd de symbolische eerste steen gelegd voor het nieuwe gerechtsgebouwcomplex van Eupen.
De ceremonie vond plaats in het bijzijn van Jan Jambon, vice-eersteminister en minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken belast met de Regie der Gebouwen, en van Koen Geens, minister van Justitie. Samen hebben ze de krant van die dag ondertekend en ze vervolgens in de fundering van de werf ingemetseld.
“Het gerechtsgebouw krijgt een plek in het centrum van Eupen, op de Rathausplatz, juist naast het stadhuis. Het project strekt zich uit over een heel bouwblok waarbij enerzijds een nieuwbouw wordt opgetrokken en anderzijds de daaraan grenzende gerechtsgebouwen gerenoveerd zullen worden.” aldus Jan Jambon.

Het gerechtsgebouw wordt gebouwd via een publiek-private samenwerking in de vorm van een promotieopdracht. De Regie der Gebouwen zal het complex vervolgens voor 25 jaar huren, met een aankoopoptie op het einde van de huurtermijn.

 

Nood aan een nieuw gerechtsgebouw

Sinds jaren wenst de FOD Justitie haar gerechtelijke diensten in Eupen te centraliseren.

Uiteindelijk werd beslist om naast de centralisatie van de gerechtelijke diensten ook het personeelsrestaurant en de keuken van de FOD Financiën onder te brengen in het nieuwe complex.

 

Werken in 2 fasen

De werken worden in 2 fases uitgevoerd.

De eerste fase bestaat uit het vrijmaken van het terrein en de bouw van het nieuwe gerechtsgebouw. De bestaande gebouwen op nummer 2, 4 en 6 van de Rathausplatz, maar ook de bijgebouwen, de loods en de garages aan de achterkant van die straat zijn ondertussen al gesloopt. De nieuwbouw wordt nu opgetrokken. Deze fase is gestart in januari 2017 en zal ongeveer 18 maanden in beslag nemen.
Eenmaal de nieuwbouw klaar, verhuizen de diensten uit de verouderde gebouwen naar de nieuwbouw.

Dan start de tweede fase met de grondige renovatie van de gebouwen Rathausplatz 8 en 10. Deze fase zal ongeveer één jaar duren en de gebouwen zullen na renovatie terug gebruikt worden door de diensten van Justitie.

 

Architecturaal concept

Het nieuwe complex borduurt verder op het bestaande stedelijk weefsel. De volumes van de nieuwbouw passen perfect bij de bestaande gebouwen die gerenoveerd zullen worden. Het concept van de nieuwbouw is resoluut hedendaags met grote glasvlakken die voor licht en transparantie zorgen, licht pleisterwerk en een combinatie van blauwe hardsteen en metaal.

De ingang van de nieuwbouw zal duidelijk herkenbaar zijn met zijn grote glazen wand. Deze ingang zal naar de ontmoetingsruimte, de zgn. Salle des pas perdus leiden. Ook hier zal licht en transparantie heersen dankzij de grote lichtkoepel en de ruimte die uitgeeft op een binnenkoer. Vier zittingszalen zullen het geheel vervolledigen.

De circulatiewegen voor het publiek en die voor het personeel, de magistraten, de advocaten zullen gescheiden zijn. De griffies en de kantoren voor het personeel zullen op de verdiepingen worden ingericht.

 

Duurzaam gebouw

Het toekomstige complex zal aan de huidige hoge energetische performantiecriteria beantwoorden:

- Er zijn zonneschermen en zonwerende beglazingen voorzien om oververhitting te beperken.
- De sanitaire voorzieningen worden aangesloten op een regenwatertank.
- Een groendak overkoepelt de platte delen van het complex.
- De gebruikte materialen zijn duurzaam, robuust en vandalismebestendig.
- Alle circulatiewegen in het gebouw zijn toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit.

 

Technische fiche

Aanbestedende overheid en ontwerp van het project: Regie der Gebouwen
Eigenaar en opdrachtgever: Befimmo
Toekomstige gebruikers: FOD Justitie + restaurant FEDOREST / keukens van de FOD Financiën
Architect werfopvolging: ARCADE ARCHI
Aannemer: WUST nv
Duur van de werken: 3 jaar (18 maanden voor de eerste fase, 4 maanden voor verhuis, 1 jaar voor de tweede fase)
Kostprijs totale investering: 24 607 576,24 € incl BTW (met inbegrip aankoop terrein en bestaand gebouw + kosten: 3.827.592,37 € en eerste inrichtingswerken 2.741.074,67 € incl BTW)
Oppervlakte van gehuurd complex: 8221 m² en 63 parkeerplaatsen
Jaarlijkse huurprijs: 910 362,00 € (114 €/m²/jaar voor kantoorruimte, 57 €/m²/jaar voor archiefruimte, 75 €/m²/jaar voor huisvesting en 600 €/parkeerplaatsen)
Huurtermijn: 25 jaar met aankoopoptie aan het einde van de huurtermijn