09 nov 2017 10:57

De Federale Milieuinspectie haalt 9 modellen houtkachels van de markt

De Milieuinspectie inspecteerde 50 modellen houtkachels die in de grote winkelketens en doe-het-zelfzaken worden verkocht. 9 modellen voldeden niet aan de wetgeving en werden van de markt gehaald.
 

Voor verwarmingstoestellen bestaan er in België sinds 2010 strenge regels om de uitstoot van fijne stofdeeltjes en CO te verminderen en om hun rendement te verhogen. Fabrikanten en verdelers kregen in 3 fases de tijd om zich hieraan aan te passen. Sinds eind 2016 is de derde fase met de meest strenge drempelwaarden van kracht. De Federale Milieuinspectie van de FOD Volksgezondheid heeft meteen controles uitgevoerd in de grote winkelketens om na te gaan of de wetgeving correct werd toegepast.

Van de vijftig gecontroleerde modellen bleken er 9 niet in orde: deze toestellen stootten te veel stofdeeltjes en/of te veel CO uit en hun rendement was niet hoog genoeg. Het gaat om de volgende modellen :

- De kachel Vulcanus, die verkocht werd bij Monsieur Bricolage.

- De kachel Denver, die verkocht werd bij Hubo.

- De kachels Atomium plus, Castilla plus, Boston plus, Madrid plus en de modellen Luis plus, Malaga plus en Rioja plus, die verkocht werden bij Brico, Hubo, Monsieur Bricolage en Gamma.

Deze modellen mogen niet meer worden verkocht in België. Ze stoten immers meer fijn stof en CO uit dan de andere kachels. Ze zijn schadelijk voor het milieu en hun slecht energetisch rendement heeft een impact op de opwarming van het klimaat.

 

Verwarmen met hout is een goede manier van verwarmen want hout is een hernieuwbare brandstof en is goedkoop. Maar het is niet zonder risico, zowel voor de gezondheid als voor het milieu. Bestrijden van de luchtvervuiling is een prioriteit van de Belgische overheid. Toezicht op de efficiëntie en de uitstoot van houtkachels is dus van essentieel belang. Sinds 2010 beschikken de milieu-inspecteurs dankzij de Belgische reglementering over een belangrijk instrument om de markt te controleren. Met het koninklijk besluit zijn enkel nog de veiligste toestellen op de Belgische markt toegelaten.

 

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu heeft op zijn website de lijst gepubliceerd van kachels die voldoen aan de regelgeving. De lijst van de kachels die tijdens de inspectiecampagne niet conform aan de regelgeving werden bevonden, kan eveneens geraadpleegd worden: https://www.health.belgium.be/nl/e-services/lijst-van-verwarmingstoestellen

 

Voor journalisten die graag willen zien hoe de conformiteitstesten van verwarmingstoestellen gebeuren, wordt deze namiddag om 14u een bezoek georganiseerd bij Gas.be, Masuiplein 15, 1000 Brussel. U kan er ook experts van de FOD Volksgezondheid ontmoeten. Aarzel niet om uw aanwezigheid te bevestigen, we kunnen parkeerplaatsen reserveren.

Er is een persmap beschikbaar op aanvraag. Meer info op www.gezondheid.belgie.be.

 

Contactpersoon voor de pers: Jan Eyckmans, woordvoerder FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, 0495/25.47.24, jan.eyckmans@gezondheid.belgie.be