28 feb 2019 13:40

De herinrichting van het Jourdanplein werd officieel ingehuldigd

Het Jourdanplein kreeg een volledige make-over: het is nu een open en sfeervol plein met veel groen. Wie graag winkelt, een terrasje doet of gaat lunchen met collega’s, zal blij zijn dat de parking plaats ruimde voor een  ware ontmoetingsplek. De herinrichtingswerken die het afgelopen jaar werden uitgevoerd, worden vandaag ingehuldigd door Beliris en de gemeente Etterbeek.

Wat een paar maand geleden nog een parking was, is nu een gezellig plein dat aantrekkelijk is voor de vele bezoekers en de mensen uit de buurt, en zich uitermate leent tot allerlei evenementen zoals markten en volksfeesten. Het plein, dat werd geherdefinieerd door Studiebureaus Sum Projects en Greisch, loopt aan één zijde door tot aan de gevels, zodat er meer plaats is voor en zicht is op de terrassen. Naast bomen, banken en verlichting werd er ook een fontein geïnstalleerd als verwijzing naar de rivier ‘Broebelaer’ die hier vroeger stroomde.


De ondergrondse parking in de Maalbeeklaan, en het bovengelegen parkje Jo Heyne dat uitgeeft op het plein, werden eveneens gerenoveerd vóór de sluiting van de parking op het Jourdanplein.


De wegen werden geherstructureerd om doorgaand verkeer te ontmoedigen en om de veiligheid te verhogen, met name voor fietsers en voetgangers. Op het nieuwe verkeersplateau aan de Maalbeeklaan werden verkeerslichten geplaatst, waardoor de voetgangers en fietsers veilig kunnen oversteken naar het Leopoldpark. Deze verkeerslichten zullen dankzij een speciaal detectiesysteem voorrang verlenen aan de bussen die in de Maalbeeklaan willen invoegen. Ook het openbaar vervoer zal vlotter door kunnen. De vroegere bushalte op het plein ‘Jourdan’ verhuisde naar de onderzijde van de Froissartstraat, waar de bussen hun eigen rijstrook richting Belliard krijgen.


Er werd € 4,5 miljoen geïnvesteerd in deze werken, met inbegrip van de studie, die werden gefinancierd en uitgevoerd door Beliris, het federale team ten dienste van Brussel, in nauwe samenwerking met de gemeente Etterbeek.


De wijk zet zijn transformatie ten voordele van de bevolking verder met de heraanleg van de Froissartstraat, die nog zeker tot de zomer 2019 duurt, en de herinrichting van het nabijgelegen Forte dei Marmiplein in het kader van wjikcontract “Jacht-Gray” die binnenkort van start gaat.


De gemeente Etterbeek begon in de jaren ’90 een grootse stadsvernieuwing in het lager gedeelte van Etterbeek, via de Grondregie. Leegstaande gebouwen werden opgekocht en gerenoveerd tot woningen om de levenskwaliteit van de wijk te verhogen. De renovatie van het Jourdanplein vormt de kroon op deze transformatie. De gemeente voorzag verschillende initiatieven om burgerparticipatie voor dit project te stimuleren. Van zijn kant heeft de Grondregie een nieuw gebouw opgetrokken voor frituur Maison Antoine. Uiteindelijk bloeit de hele buurt op.