09 jul 2020 15:04

De Nieuwstraat in het nieuw!

De Nieuwstraat en zijn zijstraten werden in het nieuw gestoken. Wat voorheen een rijstrook geflankeerd door twee trottoirs was, is nu een aangename wandelstraat in drie tinten grijs met een koperen accent. Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, meldt dat de bestrating in de volledige zone klaar is.

“Weer een stukje Brussel dat verfraait! En niet zomaar een stukje, maar dé grootste winkelstraat van België. Niet enkel Brusselaars, bezoekers en toeristen maar ook de 4 000 werknemers die 6 dagen op 7 zorgen voor een aangename winkelervaring, kunnen vanaf nu genieten van een nieuwe en autoluwe winkelstraat.” aldus Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel.

“Dat dit project zijn einde nadert, is goed nieuws,” vult eerste minister Sophie Wilmès, belast met Beliris, aan. “Dankzij de teams van Beliris en de aannemer konden de werken uitgevoerd worden met behoud van de activiteiten van deze commerciële ader. We beseffen dat vele handelaars hebben geleden onder de huidige ciris, en deze herinrichting is dus ook symbolisch belangrijk.”

De nieuwe, moderne look wordt overwegend bepaald door de bestrating, die nu in de volledige zone af is: vierkante klinkers in drie tinten blauwgrijs die een pixelmotief vormen met hier en daar een koperen accent van messing. Modieus, maar degelijk: de kleine granieten kubussen zijn sterk genoeg om het gewicht van de leveranciersvoertuigen te dragen.

Ook de zijstraten werden meegenomen in het verhaal. De verbreding zal de veel te drukke Nieuwstraat ontlasten en creëert nieuwe mogelijkheden voor winkels en horeca in de zijstraten. Ter uitbreiding van het Finisterraeplein werd de Koolstraat autovrij. Een rij bomen, Amerikaanse gleditsia’s, vormen met de gerecupereerde granieten banken een gezellige plek om even uit te rusten. Hier zullen nog 4 bomen in potten en 4 houten banken aan worden toegevoegd. Ook het waterresservoir en het technisch lokaal van de fontein moeten nog geïnstalleerd worden, evenals de verlichting.

Ans Persoons, schepen van Stedenbouw en Openbare ruimte: “We willen mensen aanmoedigen om in het hart van Brussel te komen winkelen, en een aangename omgeving speelt daarbij een belangrijke rol. Daarom beperkten we ons bij deze heraanleg niet tot de bekende shoppingstraat, maar namen we ook de zijstraten onder handen. Voldoende plek voor terrasjes, een fontein in de Koolstraat, 15 extra bomen, … winkelen en flaneren gaan hier hand in hand.  Met deze opfrisbeurt willen we benadrukken dat de Nieuwstraat niet alleen een straat met een geschiedenis is, maar ook en vooral een bloeiende toekomst heeft.”

Shoppers, pendelaars en buurtbewoners profiteren nu al volop van de nieuwe inrichting. In het kader van de coronacrisis zorgde Stad Brussel voor speciale bewegwijzering om het behoud van afstand tussen de bezoekers in goede banen te leiden.

“De herinrichting van de Nieuwstraat biedt deze drukke winkelstraat een kwaliteitsruimte die deze zomer een stimulerende commerciële aantrekkingskracht zal hebben", zegt Fabian Maingain, schepen van economische zaken.

Ook handelaarsvereniging Shopera verheugt zich over de nieuwe inrichting: “De meest bezochte en gekende winkelstraat van ons land steekt in een nieuw jasje. We kijken er alvast naar uit om haar als scène te zien van allerhande stadsanimaties, zowel culturele, artistieke als commerciële. Indien de sanitaire maatregelen het toelaten, zullen we de nieuwe aankleding vieren op 3 en 4 oktober 2020. Bij deze nodigen we alvast alle Brusselaars, Belgen en internationale toeristen uit om deze Brusselse trekpleister te herontdekken.”

Beliris en de Stad Brussel investeerden samen ruim € 5 miljoen in deze werken, die ongeveer 2 jaar duurden. De studies werden opgevolgd door studiebureaus BuurLatz en Ara, en de werken worden uitgevoerd door aannemer De Dender.