24 mei 2018 19:10

De oorlog op zee 1914-1918: Onze archieven getuigen

Ter ere van de herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I is de FOD Mobiliteit en Vervoer in haar eigen archieven gedoken, om aan die hand van documenten van het ministerie van het Zeewezen  (de voorloper van de FOD Mobiliteit) een beeld te kunnen schetsen van het leven van de Belgische zeelui en de rol van de Belgische marine tijdens dit conflict.

Deze documenten – die voor het eerst sinds lang opnieuw het daglicht zagen – bieden een blik op onder andere de rol van de Kaiserliche Marine, de Belgische reders, de Commission for Relief die instond voor de bevoorrading van de achtergebleven bevolking, én op de levens van onze Belgische vissers en kadetten en de ambtenaren die aan de slag waren in Le Havre of in Londen.

Dankzij de medewerking van het War Heritage Institute kunnen deze archieven voor het eerst aan het grote publiek getoond worden. Samen met stukken van de vzw ‘De vrienden van het lucht- en ruimtevaartmuseum’ vormen ze de tentoonstelling “1914-1918: Onze vergeten helden op zee en in de lucht”

Deze tentoonstelling werd op donderdag 24 mei officieel geopend, in aanwezigheid van minister van Defensie Steven Vandeput en staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer.

Steven Vandeput: “We mogen nooit vergeten wat er in het verleden gebeurd is, want wie vergeet, is gedoemd om te herhalen. De uniformen en de wapens van onze militairen mogen door de jaren heen veranderd zijn, maar hun taken zijn dat niet. Vroeger en nu strijden onze militairen om onze vrede te bewaren en om onze democratische waarden te verdedigen. We kunnen hen daarvoor nooit genoeg bedanken.

Philippe De Backer: “Onze Noordzee was tijdens de Eerste Wereldoorlog vaak het strijdtoneel van een gruwelijke oorlog. Zo vertellen de wrakken op de bodem van onze Noordzee een donkere bladzijde uit onze Europese geschiedenis. We hebben onze vrijheid vandaag te danken aan de offers die onze Belgische scheepslui toen hebben gemaakt. Zij hebben mee bepaald hoe onze samenleving eruitziet. Daarvoor ben ik hen eeuwig dankbaar en blijven we hen herinneren.”

De tentoonstelling is te bezoeken tot 13 januari in het War Heritage Institute in Brussel.

 

Praktisch: 
“1914-1918: onze vergeten helden op zee en in de lucht” 
van 24 mei 2018 tot 13 januari 2019 
War Heritage Institute  ( Site Koninklijk Legermuseum en Krijgsgeschiedenis) 
Jubelpark 3, 1000 Brussel 
www.warheritage.be

 

Meer info? 
Sven Heyndrickx 
Woordvoerder FOD Mobiliteit en Vervoer 
0473/83.64.90 
pers@mobilit.fgov.be