26 apr 2019 12:01

De president van de Volksrepubliek China huldigt de Belgische deelname aan de wereldtuinbouwtentoonstelling in Peking in

Deze zondag 28 april huldigt de president van de Volksrepubliek China, Xi Jinping, de Beijing International Horticultural exhibition die van 29 april tot 7 oktober 2019 geopend is in. Deze wereldtuinbouwtentoonstelling, kortweg Expo 2019 Beijing, biedt België de kans om zijn reputatie in China een boost te geven en de handel tussen beide landen te ondersteunen.

In december 2017 besliste de Belgische regering om deel te nemen aan de tuinbouwtentoonstelling in Peking. Het doel? Het imago van België promoten, zijn economische en wetenschappelijke actoren in de schijnwerpers zetten en zijn tuinbouwprofessionals een duwtje in de rug geven. Expo 2019 Beijing zal dan ook miljoenen nieuwsgierigen weten aan te trekken. Dit internationale evenement vindt plaats in Yanqing, de groene long van de hoofdstad, gelegen in een plantenrijke vallei omgrensd door bergen.

Het centrale thema van de expo is ‘groen leven, beter leven’. Tuinen stimuleren respect voor en de bescherming van de natuur. Deze ruimtes gaan hand in hand met ecologisch, economisch en respectvol gedrag, een verwijzing naar ‘groen leven’.  ‘Beter leven’ verwijst dan weer naar onderzoek en onderwijs op het gebied van milieubescherming en tuinbouwontwikkeling. Experts van over de hele wereld zullen elkaar op de expo ontmoeten om ideeën uit te wisselen, en natuurlijk om de Belgische tuin te ontdekken.

Het Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen, kortom BelExpo nodigde niet minder dan 20 experts uit om mee te dingen voor een overheidsopdracht voor het design van de tuin.
Hierbij sleepte het bureau Nicolas Godelet 戈建 Architects & Engineers de opdracht in de wacht met een prachtig ontwerp, dat het Belgische landschap weerspiegelt. Het nodigt bezoekers uit om langs een heuvelachtige grasvlakte bestaande uit typische bloemen, planten en struiken van Belgische en Chinese kwekerijen.

Een architecturaal meesterwerk in de vorm van een wolk hangt over des groene ruimtes. Dankzij een subtiel evenwicht van buizen en kabels zweeft deze wolk letterlijk in de lucht. Dit is een wereldwijde première: er werd nog nooit een gesloten vorm van tensigriteit van deze reikwijdte getoond.

De wolkvormige installatie beschut het centrale tentoonstellingsplein, dat bestaat uit verschillende tentoonstellingsruimtes, afgewisseld met tuinen. Het plein is cirkelvormig, wat de Belgische eenheid en vitaliteit symboliseert. Ze biedt de bezoekers een plaats aan waar ontmoetingen en uitwisselingen tot stand kunnen komen. Tot slot vormt het ook een metafoor voor de kracht van het land, dat  gezien kan worden als een economisch en geografisch centrum in de wereld. De miljoenen bezoekers kunnen er rondwandelen, België ontdekken en genieten van de typisch Belgische bieren.

Wat kunnen bezoekers aan de Belgische tuin verwachten?

  • Een bierstand, met iconische Belgische bieren
  • Een tuin die de spontaniteit van de natuur en de architecturale bravoure verenigt
  • Een zonovergoten terras, om van het uitzicht te genieten

Tijdens de laatste maand van de expositie vindt de Belgian Green Day plaats, meer bepaald op 10 september 2019. Op deze dag wordt België geëerd, en organiseert het land verschillende activiteiten voor een groenere, ecologischere wereld. Internationale sprekers zullen onder meer hun meest innovatieve ideeën uitwisselen. De campagne ‘België, eigenzinnig fenomenaal’ zal er die dag voor zorgen dat iedere bezoeker een aantal waardevolle Belgische schatten kan ontdekken. Deze campagne van de Belgische federale overheid lijst 99 verschillende redenen op om België te ontdekken en er te investeren, en verbert op die manier het imago van het land, zowel binnen als buiten de landsgrenzen.

Dat de Belgische tuin een doeltreffend uithangbord is voor het land is ondertussen duidelijk.

Contact

Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen, BelExpo
Patrick Vercauteren Drubbel, Commissaris-generaal
City Atrium – Vooruitgangstraat 50, 1210 Brussel
+32 2 277 68 11
expo2019beijing@economie.fgov.be
www.belexpo.be