19 aug 2024 11:52

De Regie der Gebouwen renoveert de grote fontein op de Kunstberg in Brussel

Op maandag 19 augustus 2024 start de Regie der Gebouwen met de renovatie van de grote fontein op de Kunstberg in Brussel. Na de lediging en de reiniging van de fonteinbak zullen alle beschadigde elementen (pompen, schuimbronnen, sproeiers, blauwe stenen, slangen, bak, afvoer, enz.) hersteld/vernieuwd worden. Ook de leidingen en interne toegangen worden  aangepast zodat het onderhoud achteraf eenvoudiger en efficiënter kan worden uitgevoerd. De werken duren ongeveer 3 maanden. 

De Kunstberg is een belangrijk onderdeel van ons patrimonium en verdient respect. Vanwege zijn ligging tussen het Koninklijk Paleis, de Musea voor Schone Kunsten en de Grote Markt van Brussel, vormt het een perfecte link tussen de kunst, de cultuur en de geschiedenis van ons land. Bij mijn aantreden heb ik alles in het werk gesteld om zijn pracht te herstellen. De anti-graffiti campagne in mei 2023 was een succes en samen met de Regie der Gebouwen blijven we ons verder inzetten. De renovatie van de grote fontein, die van start gaat op maandag 19 augustus 2024, zal bestaan uit de herstelling van alle beschadigde elementen en aanpassingen voor een eenvoudiger onderhoud. Dankzij die werken zal deze iconische plaats in Brussel zijn bijzondere karakter terugkrijgen en kunnen de Brusselaars en de bezoekers van over de hele wereld ervan genieten.
Mathieu Michel, uittredend staatssecretaris van de Regie der Gebouwen

Vooronderzoek door professionele duikers

De grote fontein uit blauwe hardsteen werd in de jaren ‘50 ontworpen en ligt aan de voet van de trappen die naar de Koudenberg leiden. Ze is momenteel niet meer in gebruik.

Uit analyses is gebleken dat externe elementen de buizen, die de kuip van 120 m³ verbinden met de fontein, hebben verstopt en de pompen hebben beschadigd.

De Regie der Gebouwen deed ook beroep op professionele duikers om een bijkomende studie uit te voeren van de opslagtank van de fontein. Die duikers hebben de algemene staat van de binnenkant van de kuip en de sedimentlaag onderzocht met een kleine op afstand bestuurde onderwaterdrone en een beweegbare camera uitgerust met een staaldiktemeter. Vervolgens hebben de duikers alle nodige herstellingen en reinigingswerken uitgevoerd.

barrières autour de la fontaine

Renovatiewerken

Eerst wordt de bak van de grote fontein geledigd en gereinigd. Daarna worden de beschadigde elementen zoals pompen, schuimbronnen, sproeiers, blauwe stenen, slangen, bak, afvoer, enz. hersteld/vernieuwd. De fonteinbak wordt voorzien met een waterbeweging om de stagnatie van organische elementen te voorkomen. Ook de leidingen en de interne toegangen worden aangepast zodat het onderhoud achteraf eenvoudiger en efficiënter kan worden uitgevoerd. De installatie wordt ook aangepast om te vermijden dat de overlopen systematisch verstopt raken.

De werken zullen circa 60 werkdagen in beslag nemen.

Technische fiche

Eigenaar: Belgische Staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Aannemer: Établissements MALICE nv
Duur van de werken: augustus 2024 - november 2024