23 okt 2024 16:41

De Regie der Gebouwen stelt een modern en ecologisch gebouw ter beschikking van het FAVV in Namen

Eind september 2024 heeft de Regie der Gebouwen herinrichtingswerken afgerond in het Green Park-complex (chaussée de Liège in Jambes) om er de diensten van het FAVV in Namen te huisvesten, namelijk de lokale controle-eenheid Waals-Brabant Namen (LCE BNA). Het gaat om een oppervlakte van ongeveer 1000 m².

Er werden werken uitgevoerd op de 2de, 3de en 4de verdieping van blok B. Deze kostten ongeveer 515.000 euro en hadden betrekking op de binneninrichting en de technieken, die aangepast werden aan de behoeften van de gebruikers. Het ging bijvoorbeeld om scheidingswanden, binnenschrijnwerk, vloerbekledingen, schilderwerken, onthaal- en keukenmeubilair, alsook de klimaatregeling.

Dit project illustreert de strategie die ik al jarenlang nastreef met de Regie der Gebouwen: de bezette ruimtes rationaliseren en optimaliseren, met milieuvriendelijke oplossingen. De herinrichting van het Green Park-complex voor de huisvesting van het FAVV is een concreet voorbeeld van die aanpak. We verminderen de ongebruikte oppervlaktes en vervangen een oud gebouw door een energiezuinigere en meer operationele moderne structuur. Dankzij die nieuwe installaties genieten de diensten van het FAVV niet alleen van een comfortabelere, gezelligere en functionelere werkomgeving, maar besparen we ook flink op huurkosten terwijl we onze ecologische voetafdruk aanzienlijk verkleinen. Zo voldoen we aan de eisen van het Nationaal Energie- en Klimaatplan, met geoptimaliseerde en duurzame gebouwen die zijn afgestemd op de werkelijke behoeften van de overheidsdiensten.
Uittredend staatssecretaris van de Regie der Gebouwen.

Een budgettaire en energetische besparing

Tot nu toe waren deze diensten van het FAVV gehuisvest in een gebouw in Bouge dat niet meer voldeed aan de huidige normen en behoeften: het was te groot, had een te hoog energieverbruik en kampte met aanhoudende technische problemen.

De nieuwe huisvesting die de Regie der Gebouwen heeft voorzien, kost ongeveer 65.000 euro per jaar minder dan de vorige inhuring. Hij voldoet ook aan de doelstellingen van oppervlaktevermindering en energiebesparing die vereist worden door het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP), want de oppervlakte is verminderd van 1700 m² naar 1000 m² en men gaat nu van een EPB D naar een EPB B.

Een nieuw, modern gebouw

Het Green Park-complex bestaat uit drie kantoorgebouwen. Het biedt comfort aan zijn gebruikers en milieu-efficiëntie.

Het complex ligt langs de chaussée de Liège in Jambes, is gemakkelijk bereikbaar met de wagen en het openbaar vervoer: de site bevindt zich op minder dan 300 meter van de E411 en in de nabijheid van het centrum van Namen.

Met een EPB B bestaan de technieken in het complex onder meer uit verwarming/klimaatregeling door plafondverwarming/-koeling, dubbelstroom ventilatie met warmterugwinning, fotovoltaïsche cellen en zonnepanelen, versterkte isolatie, energiezuinige verlichtingstoestellen met helderheidsdetectie en regenwaterrecuperatie.

Technische fiche

  • Eigenaar: HOBECO Group
  • Huurder: Regie der Gebouwen
  • Bezettende dienst: FAVV Namen (ULC BNA)
  • Opdrachtgever: Regie der Gebouwen
  • Aannemer: HOBECO Group
  • Duur van de werken: mei 2024 - september 2024
  • Kostprijs van de werken: ongeveer 516.000 euro, incl. btw