22 feb 2019 15:25

Deelname van Defensie aan de operatie Barkhane in Tjaad

De ministerraad gaat op voorstel van minister van Defensie Didier Reynders akkoord met de inzet van één militair in het hoofdkwartier van de operatie Barkhane in Tjaad.

In de zomer van 2014 startte Frankrijk de grensoverschrijdende anti-terreuroperatie Barkhane op. Op vraag van dit land wordt één Belgische militair, tewerkgesteld in het 'corps de réaction rapide', ontplooid in het hoofdkwartier in N’Djamena voor zes maanden van maart tot oktober 2019. De militair zal tewerkgesteld worden als officier 'synthese en coördinatie' binnen de logistieke cel van het hoofdkwartier en er stafwerk uitvoeren in zijn competentiedomeinen. Frankrijk verzekert volledig de beveiliging van het hoofdkwartier en van het personeel tijdens verplaatsingen, en de logistieke en de medische ondersteuning.

De operatie Barkhane telt ongeveer 4.500 Franse militairen en ontplooit een groot aantal militaire middelen in de vijf landen van de Sahel om de strijdkrachten van de partnerlanden bij te staan in hun strijd tegen de terroristische gewapende groeperingen en bij te dragen in het voorkomen van de heropbouw van terroristische bolwerken in de regio.