30 aug 2022 10:01

Douane: actiedag tegen illegale productie van sigaretten

Op dinsdag 23 augustus 2022, organiseerde de Douane een grote actiedag met betrekking tot de illegale productie van sigaretten.

In de voormiddag vonden huisvisitaties plaats in magazijnen te Edingen, Zaventem, Dilbeek en Ichtegem en in een privéwoning te Anderlecht. In de namiddag werden magazijnen in Anderlecht en Asse gevisiteerd.

In totaal werden tijdens de actiedag ongeveer 57 miljoen sigaretten en iets meer dan 48 ton versneden tabak in beslag genomen.

De verschuldigdheden (accijns, bijzondere accijns en btw) voor deze sigaretten en versneden tabak (rooktabak) bedragen in totaal 32,5 miljoen €.

Er werden 15 personen aangehouden waarvan 1 hoofdverdachte.

In Edingen werd een grote illegale sigarettenfabriek ontmanteld. Er stonden een productielijn en een verpakkingslijn en er werden 13.630.000 sigaretten van het merk Lambert & Butler,
335.000 losse sigaretten en 12,3 ton versneden tabak in beslag genomen. De aangetroffen pakjes sigaretten hadden Engelse opschriften en de vermelding “duty free”. Verder werden er lege verpakkingen (“pack blanks”) van de merken Lambert & Butler, Regal, Benson & Hedges en Richmond aangetroffen evenals ander verpakkingsmateriaal. Er werd eveneens een bestelwagen in beslag genomen. 
Er werden 7 personen gearresteerd met Litouwse, Oekraïense of Poolse nationaliteit. In het gebouw waren er ook slaapruimtes voorzien voor een tiental arbeiders.

In Zaventem werd een opslagplaats gevisiteerd. Hier werden er 24.000.000 illegaal geproduceerde sigaretten van het merk Lambert & Butler en 9.300.000 sigaretten van het merk Richmond, evenals  19,2 ton versneden tabak in beslag genomen. De opschriften op de pakjes sigaretten waren in het Engels. Daarnaast werden er tabaksprecursoren aangetroffen zoals lege verpakkingen van de merken Lambert & Butler (met Engelse opschriften) en Regal (met Griekse opschriften), sigarettenfilters, filterpapier, mastercases, karton en folie.

In een opslagplaats in Dilbeek werden 939.600 sigaretten van het merk Marlboro en 48.980 sigaretten van het merk Winston ontdekt met Engelse opschriften. Bovendien stonden er kisten met 7 nieuwe machines voor een nieuw op te zetten productie- en verpakkingslijn. 15 paletten met tabaksprecursoren waaronder filters, verpakkingsfolie, filterpapier, sigarettenpapier en lijm werden eveneens in beslag genomen.

In Anderlecht werd 1 hoofdverdachte aangehouden met een organisatorische rol in de illegale sigarettenproductie. Er werd ook een auto in beslag genomen. Deze actie verliep in samenwerking met het Litouwse Criminal Police Bureau. Er werden ook internationaal verschillende kopstukken van de organisatie aangehouden.

Tijdens deze actie kreeg de Belgische Douane ondersteuning van lokale politiezones alsook van de federale politie.

Na de middag, in een woonwijk in Anderlecht, werd een verdoken illegale sigarettenfabriek achter een schrijnwerkerij/meubelmakerij aangetroffen. Er stonden een productielijn en een verpakkingslijn. Er werden ongeveer 7.371.000 sigaretten van het merk Richmond, 3,7 ton versneden tabak en 15 paletten met tabaksprecursoren in beslag genomen. Er werden 7 personen gearresteerd met Poolse, Oekraïense of Jordaanse nationaliteit. Er werden eveneens een vrachtwagen en 2 voertuigen in beslag genomen. In het gebouw was een slaapruimte voorzien voor 12 personen.

In Asse werd een opslagplaats gevonden. Ongeveer 1.500.000 sigaretten van het merk Richmond, 13,3 ton versneden tabak en 30 paletten met tabaksprecursoren werden in beslag genomen.

Deze actiedag werd georganiseerd door de Belgische Douane en uitgevoerd op basis van nauwe internationale samenwerking en ondersteuning van Europol. Deze samenwerking kadert binnen het Europees samenwerkingsprogramma “EMPACT – prioriteit accijnzen”, meer specifiek het operationele actieplan OA 2.1 “Illegale productie van tabaksprecursoren” met de Belgische Douane als actieleider.

Dit jaar werden in totaal, inclusief deze actiedag, in België al 4 illegale productiesites van sigaretten en
1 illegale productiesite van waterpijptabak ontmanteld. Er werden ook 15 opslagplaatsen ontdekt.

Dit brengt de totale inbeslagnames voor 2022 op 274.839.520 sigaretten, 88,6 ton rooktabak, 65,0 ton waterpijptabak en 40,9 ton ruwe tabak.

De totale verschuldigdheden (accijns, bijzondere accijns en btw) voor dit jaar komen op 139,1 miljoen €.

De centrale geografische ligging van België, vlakbij de Franse en de Britse zwarte afzetmarkten, de stijgende accijnstarieven in de buurlanden en de korte afstanden naar deze buurlanden maakt België zeer aantrekkelijk voor de fraudeurs.