29 sep 2022 11:42

Douane arresteert 4 sigarettensmokkelaars en neemt 5,636 miljoen namaaksigaretten in beslag

Op 28 september 2022 heeft de douane 4 smokkelaars van namaaksigaretten aangehouden en 5,636 miljoen namaaksigaretten in beslag genomen in een magazijn in Beernem.

De 4 smokkelaars van namaaksigaretten (een Ier, twee Britten en een Belg) worden vandaag voorgeleid voor de onderzoeksrechter.

De smokkelbende gebruikte het magazijn om de sigaretten naar het Verenigd Koninkrijk te smokkelen. Hun werkwijze bestond erin om telkens enkele paletten sigaretten bij te laden tussen een reguliere lading naar de UK. Daarvoor ging de bende op zoek naar vrachtwagenchauffeurs op parkings en tankstations langs de E40, dewelke op weg zijn naar Calais voor de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk. Ze worden "windowtappers" genoemd omdat ze dit doen door op de ramen van vrachtwagenchauffeurs te tikken. De fenomeen bestond reeds voor de Brexit, maar is sindsdien enkel maar toegenomen.

In totaal werden 5,636 miljoen sigaretten van het merk Richmond aangetroffen en werden een vrachtwagen en verschillende voertuigen in beslag genomen.

De inbeslagname komt overeen met 1,8 miljoen euro aan ontdoken accijnzen en BTW.