26 mei 2017 10:47

Douane doet monstervangst van 90 miljoen sigaretten in Antwerpse haven

De Douane van Antwerpen heeft vorige week 89.698.760 stuks sigaretten in beslag genomen. Deze sigaretten zaten in 8 containers komende van Port Said (Egypte) en waren bestemd voor een Nederlandse firma.


De vangst is één van de grootste ooit  in de haven van Antwerpen. De vaststelling is tot stand gekomen dankzij een samenwerking met de Franse douanediensten en OLAF.

Het betreft zogenaamde “Cheap Whites” , dit zijn sigaretten van merken die in België niet geregistreerd zijn zoals “ Jin Ling”, “President Gold”, “Em@il Red” en “Em@il Blue”. Doordat het om niet in België geregistreerde merken gaat, is de namaakwetgeving ook niet van toepassing.

Sinds 2014 zijn in België bijna uitsluitend nog zulke “Cheap White” sigaretten, al dan niet nagemaakt, in beslag genomen.

“Ik wil alle betrokken diensten, en de Belgische Douane in het bijzonder, feliciteren met deze recordvangst.  De strijd tegen illegale producten en fraude staat hoog op de agenda en dat zien we ook in de geboekte resultaten" aldus Johan Van Overtveldt, minister van Financiën.