15 mrt 2021 12:58

Douane: “Handel in invoor is strikt gereguleerd”

Naar aanleiding van de promotie die Antwerps social media influencer Thalia Tse op haar Instagramprofiel maakt voor ivoorzalf merkt de  douane op dat de handel in ivoor  strikt gereguleerd is om het stropen van olifanten tegen te gaan. Elk jaar vallen er nog steeds tussen de 10- en 15 duizend olifanten in handen van stropers.  

In de Europese Unie (en dus ook in ons land) is de handel in recent ivoor, dat dateert van na de inwerkingtreding van het CITES-Verdrag, dat wil zeggen daterend van na 1984 en/of ingevoerd vóór 1990 met een invoervergunning, volledig verboden. Die maatregel moet het stropen van olifanten tegengaan.  

Ondanks het verdrag vallen er jaarlijks nog altijd tussen de tien- en vijftienduizend olifanten ten prooi van stropers. Naast de klassieke vraag naar ivoren voorwerpen is er ook vraag naar afgeleide producten. Die producten, in de vorm van zalfjes en poeders, worden allerlei helende eigenschappen toegeschreven. Wetenschappelijke onderzoek hebben al die beweringen al ontkracht. 

Daarom vindt de douane het ook zeer ongepast dat Antwerps social media influencer Thalia Tse op haar sociale mediakanalen promo maakt voor een zalf op basis van ivoor die zou moeten resulteren in een meer gave en gezonde huid. De kans dat dit gaat over ivoor van na 1984 is zeer reëel, wat zou betekenen dat dit over verboden handel gaat. 

De douane roept mensen om nooit ivoren voorwerpen of producten op basis van ivoor te kopen. De douane zal ook Tse uitnodigen om haar uit te leggen wat de oorzaken en gevolgen zijn van de handel in ivoor en ivoorproducten.