19 jul 2022 08:02

Douane leidt een internationale operatie tegen drugssmokkel op zee.

Van 12 juni 2022 tot 13 juli 2022 liep, onder leiding van de Belgische douane, de internationale operatie White Sea II tegen drugssmokkel op zee. Gedurende 1 maand speurt men actief op zee en in de havens naar drugs die via schepen West-Europa binnen komen.

Operatie op zee

De focus lag op de maritieme smokkelmethodes: drop off op zee, overladen op zee naar kleinere vaartuigen, smokkel door de bemanning, drugs gesmokkeld onder het schip via torpedo of in de zeekasten, rip off in containers/voertuigen aan boord.

Naast de traditionele smokkel in containers tekent zich een andere trend duidelijk af: de smokkel aan boord of onderaan de vaartuigen.

De operatie ging gepaard met de inzet van patrouilleschepen, interventievaartuigen, boardingteams, rummageteams, duikers, een helikopter en kustwachtvliegtuigen uit België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en het Verenigd Koninkrijk en de ondersteuning door Frontex, Europol en MAOC.

Voor België was er een actieve deelname van de Douane, de Federale Gerechtelijke Politie, de Scheepvaartpolitie, de Marinecomponent van Defensie, het Maritiem Informatiekruispunt en het Parket van West-Vlaanderen.

Gedurende de operatie waren er in Europa 13 inbeslagnames van in totaal 5.470 kg cocaïne en 18 kg hasj en zijn 82 vaartuigen gecontroleerd. Voor België ging het om 3 inbeslagnames goed voor 1.750 kg. cocaïne en 22 gecontroleerde vaartuigen.