30 jun 2022 13:46

Douane maakt zich klaar voor de vakantie-uittocht, een verwittigde reiziger is er twee waard!

Vandaag gaf de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen in de luchthaven van Zaventem een voorproefje van haar bagagecontroles. Na 2 zomers overschaduwd door COVID19, komt het reizen via onze Belgische luchthavens weer op gang, reden te meer om bepaalde regels nog eens op te frissen.

Als men van plan is om bij de terugkeer zichzelf, vrienden en familie te bedelven onder de souvenirs, kan dat maar er zijn wel verschillende regels aan verbonden.

Zo moet men rekening houden met:

  • de hoeveelheid cash geld waarmee men reist;
  • de hoeveelheid van bepaalde goederen zoals alcoholische dranken of tabak die men mag meenemen afhankelijk van het land waaruit men komt;
  • de juiste documenten voor gezelschapsdieren als ze meereizen;
  • sommige souvenirs die schade toebrengen aan bedreigde dieren en planten, b.v. ivoor maar ook koraal;
  • sommige souvenirs die een gevaar zijn voor de gezondheid, de veiligheid of de economie, waaronder namaakgoederen.

Onze douaniers staan niet alleen in voor de economische belangen van ons land, maar ook voor de veiligheid van onze burgers. Hiervoor hebben zij onder andere hondenteams ter beschikking die op zoek gaan naar cash en drugs. Bij het binnenkomen van ons grondgebied kunnen zij altijd reizigers aan een controle onderwerpen. Zo is de keuze van het ‘rode’ of ‘groene kanaal’ als je de luchthaven verlaat heel belangrijk. Bij het groene kanaal geef je aan alle regels te kennen en goederen mee te hebben die binnen de regels vallen of de maximum hoeveelheden niet overschrijden. Blijkt dit na een controle niet het geval te zijn, dan riskeer je een boete en moet je de verschuldigde rechten en taksen alsnog betalen. Speel op veilig en geef de goederen aan door het rode kanaal te kiezen: dan betaal je de verschuldigde rechten en taksen, maar vermijd je wel een gepeperde boete!

Van januari tot mei 2022 werden al 130.000 passagiers gecontroleerd op de luchthaven van Zaventem, goed voor uiteindelijk 1.041 vastgestelde overtredingen. Het ging hierbij over 252 vaststellingen inzake cash, waarbij telkens een grote hoeveelheid cash niet werd aangegeven.

Ook namaak blijft populair met 23 vaststellingen. Het is belangrijk te beseffen dat de prijs van deze goederen het gevaar dat zij inhouden, niet kan goedmaken. Denk maar aan brandwonden bij parfums of teddybeertjes die onze strenge Europese regels niet volgen op het vlak van kwaliteit en de veiligheid voor kinderen.

Om al hun taken op de luchthavens uit te voeren heeft de Douane op nationaal niveau om en bij de 212 personeelsleden ter beschikking. Zij staan in voor ieders veiligheid en die van onze economie en mogen altijd passagiers aan een controle onderwerpen.