19 jun 2023 16:25

Douane neemt 30 miljoen namaaksigaretten in beslag

Op vrijdag 16 juni 2023, heeft de Dienst Opsporing van de Douane een actiedag betreffende illegale productie en opslag van sigaretten georganiseerd. Tijdens deze actie werden visitaties uitgevoerd in magazijnen te Waregem en Elverdinge.  Er werden 30 miljoen namaaksigaretten aangetroffen van de merken John Player Special, Richmond en Regal.  Er werden eveneens 77 dozen met versneden tabak in beslag genomen, goed voor meer dan 10 ton tabak.  In totaal werden twee plaatsen ontdekt in Ieper en in Waregem.

Daarnaast werden er tabaksprecursoren aangetroffen zoals lege verpakkingen (“pack blanks”) van de merken Marlboro, Mayfair, Benson & Hedges, Richmond en John Player Special (met Engelstalige opschriften), rollen sigarettenpapier, sigarettenfilters, filterpapier, mastercases, karton, lijm en folie.

In het gebouw waren er ook slaapruimtes voorzien voor 11 arbeiders. 

De productieplaats was in ombouw:  er waren duidelijk al activiteiten geweest maar er werden reeds voorbereidingen getroffen voor de opbouw van een nieuwe tabaksversnijdingslijn.

 

Deze actiedag werd georganiseerd door de Belgische Douane en kadert binnen het Europees samenwerkingsprogramma “EMPACT – prioriteit accijnzen”, meer specifiek het operationele actieplan OA 2.1 “Illegale productie van tabaksprecursoren” met de Belgische Douane als actieleider.

 

De verschuldigdheden (accijns, bijzondere accijns en btw) voor deze sigaretten en versneden tabak (rooktabak) bedragen in totaal ongeveer 15.000.000 EUR.

De namaaksigaretten waren vermoedelijk bestemd voor de Britse markt.

Dit jaar werden in totaal in België al 4 illegale productiesites van sigaretten, 1 illegale versnijdingssite en 9  opslagplaatsen ontdekt. Dit brengt de totale inbeslagnames voor 2023 op 143.619.696 sigaretten, 10 ton rooktabak, 25 ton waterpijptabak, alsook 40 ton ruwe tabak. De totale verschuldigdheden (accijns, bijzondere accijns en btw) voor dit jaar komen op
66,4 miljoen EUR.