23 okt 2024 11:36

Douane ontmantelt 11de illegale sigarettenfabriek dit jaar.

In een loods te Zele in de provincie Oost-Vlaanderen werd op maandag 21 oktober 2024 door de Douane met ondersteuning van de lokale politiezone Berlare-Zele, een illegale, operationele sigarettenfabriek ontmanteld met een versnijdingslijn voor tabak, een productielijn en een verpakkingslijn.

Er werden in totaal 5,6 miljoen sigaretten van de merken Marlboro Touch en Rothmans evenals 11 ton tabak in beslag genomen. De totale verschuldigde rechten (accijns, bijzondere accijns en btw) voor de sigaretten bedragen 2,7 miljoen euro en voor de tabak ongeveer 3,5 miljoen euro.

De site was opgedeeld in een productieruimte, stockageruimte, eet- en leefruimte en was voorzien van slaapplekken voor 22 personen. Negentien verdachten (waarvan 15 met de Oekraïense nationaliteit, 3 Roemenen en 1 Litouwer) waren aanwezig op het moment van de interventie en werden aangehouden voor verhoor. 

Deze actie brengt de teller voor inbeslaggenomen sigaretten door de Belgische douane in 2024 op bijna 205 miljoen sigaretten.

Als gevolg van de recente acties te Zele en Nimy werden in 2024 reeds 11 illegale productiesites van sigaretten ontmanteld door de Belgische douane.