21 okt 2024 14:57

Douane ontmantelt een illegale sigarettenfabriek in Nimy

Op 21 oktober heeft de Douane een illegale sigarettenfabriek ontmanteld in Nimy. Het gaat om de 10de illegale sigarettenfabriek dit jaar, een record in België. Er werden ter plaatste 10 werkmannen aangehouden. 

De Douane heeft een illegale sigarettenfabriek ontmanteld in Nimy. De fabriek zat in de oprichtingsfase waardoor de smokkelaars nog geen sigaretten konden produceren en er daardoor ook nog geen geleden verlies was voor de Belgische Staat (ontdoken rechten). De in beslag genomen machines zijn splinternieuw. Doordat ze nog nooit gebruikt werden, is deze inbeslagname een zware financiële klap voor de sigarettensmokkelaars.

Alle machines zijn vernietigd en de 10 aanwezige werkmannen zijn verhoord door de douaniers. Het gaat om personen met Roemeense, Moldavische en Oekraïense nationaliteit plus 1 met de Franse nationaliteit.

Het onderzoek werd gevoerd in samenwerking met Frankrijk.

In 2024 ontmantelde België al 10 illegale sigarettenfabrieken, een record. Ongeveer 200 miljoen sigaretten werden in beslag genomen, goed voor ongeveer 96 miljoen € aan ontdoken rechten.