07 apr 2017 16:32

Douane ontmantelt illegale sigarettenfabriek in Zandvliet

Op woensdag, 5 april 2017, ontdekte de Antwerpse douane een illegale sigarettenfabriek in Zandvliet. De Douane trof er een werkende versnijdingsmachine aan voor ruwe tabak en meer dan 30 ton tabak. Een enorme hoeveelheid tabak die zou leiden tot een geschat verlies van 3.390.602,8* euro (zonder boete) voor de Belgische Schatkist. 


De inval in Zandvliet is een uitloper van een gezamenlijke actie van de Nederlandse FIOD (Fiscale Inlichtingendienst en Opsporingsdienst), Douane en Politie en kadert in een internationaal onderzoek naar illegale sigarettenproductie-en handel in de Europese Unie. De Belgische Douane neemt hier ook aan deel.
In het kader van dit internationaal onderzoek werd in het Nederlandse Liessel eveneens een illegale sigarettenfabriek ontdekt in een loods. Daarbij werd 6500 kg tabak en ander materiaal voor het maken van sigaretten aangetroffen zoals filters en papier.
Illegale sigarettenfabrieken in de EU zijn geen nieuw fenomeen. Criminele organisaties die zich bezighielden met het binnensmokkelen van illegale sigaretten in de EU, hebben hun actieterrein al enkele jaren uitgebreid naar de productie van sigaretten in de EU.
Deze illegale sigarettenfabriek is zeker geen losstaand feit. In België werden in 2016 twee illegale productie-eenheden ontdekt in Maaseik en Ans. In 2014 ontdekte de Douane in Eupen een illegale sigarettenfabriek en in 2013 ontdekten douaniers ook al twee dergelijke fabrieken in Ghlin en Frameries.
De Belgische douane staat gelukkig niet alleen in de strijd tegen de illegale namaakhandel, maar werkt nauw samen met verschillende partners zoals andere Europese douanediensten, OLAF, de Politie, het Parket en de handel.

*1.561.234,5 euro Accijns, 969.183 euro Bijzondere Accijns en 860.184,30 euro BTW
Berekend volgens ‘roltabak’.