04 mrt 2013 12:46

Douane Zaventem nam 110 kg ivoor in beslag in 2012

110 kg ivoor, 3.318 dode zeepaardjes, 304 levende kameleons, 239 orchideeën, 1.500 liter Aloë, tientallen portefeuilles, riemen en handtassen van het leer van varanen, krokodillen en pythons, 1 hoorn van een neushoorn, …

Het zijn maar enkele voorbeelden van bedreigde dieren en planten die de douane op de luchthaven van Zaventem in 2012 in beslag heeft genomen. Bijna allemaal zijn ze afkomstig uit Afrika en bestemd voor China. Het ivoor werd zowel teruggevonden onder de vorm van hangertjes, beeldjes, kettingen en ringen, als onder de vorm van volledige slagtanden. Zeepaardjes worden naar China gebracht om er te worden vermalen en in Chinese medicijnen worden toegevoegd.

De problematiek van de ivoorhandel is een van de belangrijke thema’s die vanaf vandaag in Bangkok (Thailand) zullen worden besproken op de 16e top van de 178 landen die het CITES-verdrag over de internationale handel in bedreigde dieren en planten (Convention on International trade in Endangered Species of wild fauna and flora) hebben ondertekend.

Een Belgische delegatie van 5 experten van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zal er mee de zaak van onder andere de Afrikaanse olifant, de neushoorn, de ijsbeer en een aantal haaiensoorten verdedigen. Ook verschillende planten en houtsoorten (zoals Rosewood) zullen worden besproken.

Deze internationale top van CITES loopt van 3 tot 14 maart 2013. Een overzicht van de behaalde resultaten volgt op 14 maart.

Perscontact:

NL: Mieke Van de Velde – 0474/86.57.34 - mieke.vandevelde@milieu.belgie.be