13 mei 2019 15:59

Douanevignet bij invoer voertuig voortaan elektronisch

Vanaf vandaag kunnen particulieren en bedrijven via een elektronische toepassing bij de Douane een vignet aanvragen om een ingevoerd voertuig of vervoermiddel te kunnen inschrijven bij de DIV.

Het zogenaamde vignet 705 kan voortaan via de gelijknamige elektronische toepassing E705in “MyMinfin” van de FOD Financiën worden aangevraagd. Deze nieuwe applicatie biedt tal van voordelen: burgers en bedrijven moeten zich niet langer naar een douanekantoor begeven om een vignet te bekomen, de wachttijden aan het loket zijn verleden tijd en het afhandelingsproces verloopt beveiligd en sneller.

Alexander De Croo, minister van Financiën: “Een digitale overheid is een klantvriendelijke overheid. Dat is voor de fiscus niet anders. Door in te zetten op een doorgedreven digitale dienstverlening kan de Douane haar klanten beter bedienen. Een digitaal loket is 24/7 open en mensen hoeven zich niet langer te verplaatsen naar een fysiek douanekantoor.”

Dankzij de nieuwe applicatie kan de de particulier of het bedrijf inloggen op MyMinfin en zelf de nodige gegevens invoeren en de noodzakelijke bijlagen toevoegen. Deze gegevens worden nagekeken en als alles in orde is, gevalideerd. De FOD Mobiliteit kan de gegevens rechtstreeks uit dit systeem halen om het voertuig in te schrijven. Zodra de Douane valideert, zal de klant daarover ingelicht worden met een mail die hij/zij ontvangt in zijn persoonlijke mailbox van MyMinfin en kan hij/zij een document afdrukken waaruit blijkt dat de E705 gevalideerd is.

Mandaathouders zullen vanaf 3 juni met de nieuwe applicatie aan de slag kunnen.

Meer informatie over de nieuwe procedure vindt u op de website van de Douane. (https://financien.belgium.be/nl/douane_accijnzen/particulieren/inschrijven-van-een-voertuig)

Instructiefilm: https://youtu.be/9x1tA0QFwZ8