30 nov 2022 17:38

Drieëntwintig bedrijven ontvingen vandaag hun 3C-certificaat van de Belgische Douane

Vandaag vond in aanwezigheid van Filip Van De velde, directeur van de beleidscel van de Minister van Financiën, Pieter Timmermans gedelegeerd bestuurder van het VBO en Kristian Vanderwaeren, Administrateur-generaal van de Algemene Administratie Douane en Accijnzen de eerste officiële uitreiking van 3C-certificaten plaats in het Bevenue congrescentrum van het VBO-FEB te Brussel.  

Schommelende handelsvolumes, handelsakkoorden versus handelsbarrières, een kluwen aan nationale en internationale regels en wetgeving, toenemende goederenstromen (e-commerce), ontwrichtende gebeurtenissen (COVID-19 pandemie, natuurrampen, Oekraïne...), …  Het internationale handelsverkeer staat bol van de uitdagingen en laat zich bovenal kenmerken door zijn complexiteit, niet in het minst op vlak van customs en trade compliance.

Om het hoofd te bieden aan deze uitdagingen mag het belang van douanekennis en het correct aanwenden ervan niet onderschat worden. Vanuit haar faciliterende rol en haar ambitie om bedrijven ten volle te ondersteunen erkent de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen (AAD&A) de vele uitdagingen en gaat ze samen met ondernemingen continu op zoek naar innovatieve en gepaste oplossingen. Hiervoor ontwikkelde de AAD&A een dienstverleningsmodel voor ondernemingen die hun Customs Competence Center (3C) in België hebben gevestigd.

Een “triple C” of “3C” coördineert vanuit België de Europese of zelfs ruimere douaneactiviteiten voor een ganse multinational. De AAD&A steunt én promoot deze interne dienstverleners door hen bij te staan in raad en daad. Zij bieden een dienstverlening op maat voor de complexe douanekwesties waar 3C’s dagelijks tegen aankijken. Zij leggen meteen ook de link met de achterliggende accijns-, BTW of niet-fiscale vraagstukken. Het is hun engagement tegenover bedrijven die kiezen om hun Customs Competence Center in België te verankeren.

Een 3C-erkenning is na de AEO erkenning, de volgende stap in een partnerschap van een onderneming met de douane, waarbij het uiteindelijke doel is om op een moderne en efficiënte manier te kijken naar het aangifte- en controleproces, zoals het aangeven vanuit België voor heel de EU door middel van centralised clearance. En waarom de goederenbeweging onderbreken als Douane ook systeemgericht kan controleren (SBA)? De 3C bedrijven zijn een bevoorrechte partner om deze weg met douane te bewandelen.

Benieuwd wie de 3C-erkenning heeft ontvangen? Raadpleeg dan de lijst: 3C_ENTERPRISES_NOV_2022.pdf (belgium.be)