24 feb 2012 12:54

Een belangrijke inbeslagname van sigaretten in de luchthaven van Bierset

Nooit eerder legden de douanediensten beslag op een zo groot aantal sigaretten via het luchtvrachtvervoer.  

Verleden vrijdag hebben de Opsporingsdiensten van de douane en accijnzen te Luik (Afdeling Luik en Bierset) de belangrijkste inbeslagname van sigaretten ooit gedaan in het luchtvrachtvervoer. Tijdens deze operatie werd de hand gelegd op 25 miljoen sigaretten van het merk Palace. Uit een eerste analyse zou het vermoedelijk om namaaksigaretten gaan maar er wordt gewacht op bevestiging door deskundigen.

De ontdoken belastingen bedragen 7.000.000 € (invoerrechten, accijnzen et btw). De sigaretten werden aangegeven als textiel, komende uit de Verenigde Arabische Emiraten en met als eindbestemming, waarschijnlijk het Verenigd Koninkrijk.

De luchthaven van Luik deed dienst als transithaven. De douanediensten hebben 3 personen (2 Nederlanders en één Ier) aangehouden en 3 opleggers in beslag genomen.

De laatste 5 jaar kende de luchthaven van Luik geen voorgaande op het vlak van inbeslagnames met uitzondering van de inbeslagnames in de bagage van passagiers.

Sinds begin dit jaar werden door de douanediensten in de luchthaven van Zaventem reeds 3 miljoen sigaretten, verstopt onder een lading verse groenten, graan en koffiebonen. De sigaretten waren bestemd voor het Verenigd Koninkrijk. Dezelfde diensten gingen eveneens over tot het nazicht van een lading dadels waarin waterpijptabak werd ontdekt.