04 okt 2023 10:53

Een feestelijk programma voor 30 jaar Beliris

Op 7 en 8 oktober nodigt Beliris alle Belgen en bezoekers uit voor een groot feestweekend ter gelegenheid van zijn 30e verjaardag. Van een concert in een zwembad tot een Ninja Warrior-waterparcours en een initiatie koorddansen: er staan jong en oud allerlei activiteiten te wachten, de ene nog origineler dan de andere.  Een geweldige kans voor het publiek om deze instelling te vieren, die essentieel is geworden voor de grote renovatieprojecten in de hoofdstad, en om de uitdagingen en de realisaties ervan te ontdekken.

30 ans Beliris

Beliris, een samenwerking tussen de federale overheid en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rond bouw-, renovatie- en restauratieprojecten voor het erfgoed in de hoofdstad, viert zijn 30e verjaardag. Sinds zijn oprichting heeft Beliris honderden grootschalige projecten uitgevoerd in uiteenlopende domeinen (mobiliteit, sociale huisvesting, groene ruimten, opwaardering van wijken, cultuur, erfgoed, sport, enzovoort) die een totale investering van 2,6 miljard euro vertegenwoordigen.

Elke dag stelt dit federale team zijn expertise als openbare aanbestedende overheid ter beschikking van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest om Brussel meer uitstraling te geven op nationaal en internationaal niveau.

Beliris is verantwoordelijk voor het beheer van projecten van A tot Z: van studies tot de uitvoering van de werkzaamheden. Beliris bestaat uit bijna 120 mensen. Samen realiseren ze kwalitatieve en duurzame projecten die het leven van de Brusselaars en de bezoekers van de hoofdstad verbeteren. Beliris verbindt zich ertoe projecten te ontwikkelen met een duidelijke visie op zowel sociale als ecologische duurzaamheid.

30 jaar, dat moet worden gevierd!

Naar aanleiding van zijn 30e verjaardag organiseert Beliris, in samenwerking met visit.brussels en een aantal Brusselse gemeenten, een reeks originele en ludieke activiteiten rond zijn belangrijkste realisaties. Ze vinden plaats op verschillende locaties in de hoofdstad, verdeeld over de volgende zes zones. Een overzicht van het programma.

Locatie: Allée du Kaai-park

Activiteiten: een nieuwe groene ruimte ontdekken via sport en spel. Van een voetbaltoernooi of een initiatie Latijnse dansen tot een digitale tentoonstelling: er is voor elk wat wils! Wanneer het donker wordt, kunnen voorbijgangers een lichtinstallatie bewonderen op de Suzan Danielbrug en langs het kanaal.

Locaties: Josaphatpark, Crossingstadion, Zwembad Neptunium, Brasserie de la Mule

Activiteiten: concerten, een Ninja Warrior-waterparcours en  een brede waaier aan sportactiviteiten op iconische locaties in de wijk. Voor kleine en grote kinderen! 

Locatie: Jourdanplein
Activiteiten: water speelt een essentiële rol in ons leven en waterbeheer is cruciaal voor de toekomst van onze planeet. De animatie in de Jourdanwijk staat in het teken van water: een dansvoorstelling, reusachtige zeepbellen enzovoort. Er zijn concerten, fanfares, rondleidingen, streetart en lichtspektakels in de wijk gedurende het hele weekend.

Locaties: Zwembad van Elsene, Viaductpark, kruispunt tussen de Graystraat en de Tweebruggenstraat

Activiteiten: wat is er specialer en leuker dan een concert in een zwembad? Verder op het programma in de wijk: circusanimatie, rondleidingen, activiteiten voor kinderen en concerten. Kortom, een heleboel originele activiteiten voor de bezoekers!

Locaties: Ninoofsepoortpark en Grote Hal

Activiteiten: de Grote Hal krijgt de allures van een circus en daagt het publiek uit tijdens een voorstelling met circusartiesten in opleiding. De allerkleinsten kunnen springen naar hartenlust op verschillende springkastelen. Kers op de taart: sportievelingen kunnen zich uitleven tijdens een groot tafelvoetbalspel. Als de avond valt, kunnen de bezoekers zelfs alle remmen losgooien op de wilde beats van een eersteklas dj-set.

Locaties: Beursplein, Fontainasplein, de Brouckèreplein, Pottenbakkerstoren

Activiteiten: voetgangerszone! Een originele fototentoonstelling en heel wat rondtrekkende animatie om voorbijgangers en bewoners in de wijk te verrassen. En er is nog veel meer! Een participatieve muurschildering moet de geschiedenis van de wijk en de bewoners van de mythische Pottenbakkerstoren in beeld brengen.

Meer informatie over het programma en de activiteiten op www.beliris30.be 

Contactpersonen pers:

visit.brussels: Noémie Wibail: + 32 490 49 43 84, n.wibail@visit.brussels

Kabinet van de Minister van Pensioenen en Maatschappelijke Integratie, belast met Beliris, Karine Lalieux: Delphine Van Bladel, +32 476 60 02 61, Delphine.VanBladel@lalieux.fed.be

Beliris: Elien De Swaef, +32 475 85 65 77, elien.deswaef@mobilit.fgov.be