14 sep 2023 07:38

Een feestweekend rond 30 jaar Beliris

Op 7 en 8 oktober viert Beliris zijn 30e verjaardag en nodigt alle Belgen en Brusselse bezoekers uit op een heus feestweekend. Op het programma staan concerten, animatie, spel en allerlei sportactiviteiten. Zo kan iedereen meevieren en met eigen ogen zien wat Beliris allemaal realiseerde. Het gaat immers om een erg belangrijke speler op het vlak van  grote renovatieprojecten in de hoofdstad.

Beliris is de samenwerking tussen de federale overheid en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest voor grote bouw-, renovatie- en restauratieprojecten in de hoofdstad. Dit jaar viert het zijn dertigjarig bestaan. Sinds zijn oprichting voerde Beliris honderden grootschalige projecten uit. Die waren goed voor een totale investering van 2,6 miljard euro. Dat gebeurde in de meest uiteenlopende domeinen: mobiliteit, sociale huisvesting, groene ruimten, wijkvernieuwing, cultuur, erfgoed, sport, ...  Elke dag stelt het federale team zijn expertise als openbare aanbestedende overheid ter beschikking van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het doel? Brussel meer uitstraling geven als hoofdstad en internationale stad.

Beliris is verantwoordelijk voor het beheer van projecten van A tot Z: van studies tot de uitvoering van de werken. Er werken bijna 120 mensen. Zij werken mee aan  kwalitatieve en duurzame projecten die de levenskwaliteit van Brusselaars en Brusselbezoekers verbeteren. Beliris verbindt zich ertoe projecten te ontwikkelen met een duidelijke visie op zowel sociale als ecologische duurzaamheid.

30 jaar, dat wordt gevierd!

Naar aanleiding van zijn 30e verjaardag, organiseert Beliris - in samenwerking met visit.brussels en een aantal Brusselse gemeenten - een reeks originele en ludieke activiteiten rond belangrijke realisaties. De activiteiten vinden plaats in de volgende zes zones:

 • Kanaalzone (Stad Brussel)

Locatie: Allée du Kaai-park

Activiteiten: Een nieuwe groene ruimte ontdekken tijdens sport en spel. Van een voetbaltoernooi over een initiatie Latino dansen tot een digitale tentoonstelling: voor elk wat wils! Wanneer het donker wordt, kunnen voorbijgangers de lichtinstallatie bewonderen op de Suzan Danielbrug en langs het kanaal.

 • Zone Josaphat (Schaarbeek)

Locaties:  Josaphatpark, Crossingstadion, Zwembad Neptunium, Brasserie de la Mule

Activiteiten: Een zwembad wordt een speelplein tijdens een murder mystery party ... Alles om de nieuwsgierigheid van het publiek te prikkelen! Optredens en een brede waaier aan sportactiviteiten op iconische locaties in de wijk. Voor zowel kleine als grote speelvogels! 

 • Zone Jourdan (Etterbeek)

Locatie: Jourdanplein
Activiteiten: Water speelt een essentiële rol in ons leven en waterbeheer is cruciaal voor de toekomst van onze planeet. De animatie in de Jourdanwijk staat in het teken van water: een dansvoorstelling, reusachtige zeepbellen ...  Optredens, fanfares, rondleidingen, streetart en lichtspektakels in de wijk tijdens het hele weekend.

 • Zone Kroon (Elsene)

Locaties: Zwembad van Elsene, Viaductpark, kruispunt de Graystraat en de Tweebruggenstraat.

Activiteiten: Wat is er specialer en leuker dan een concert in een zwembad? Verder op het programma in de wijk: circusanimatie, rondleidingen, activiteiten voor kinderen en optredens. Kortom, een heleboel originele activiteiten voor Brusselaars en bezoekers!

 • Heyvaertwijk (Molenbeek)

Locaties: Ninoofsepoortpark en Grote Hal

Activiteiten: De Grote Hal krijgt de allures van een circus en daagt het publiek uit tijdens een voorstelling met circusartiesten in opleiding. De allerkleinsten kunnen buitelingen maken op verschillende springkastelen. Kers op de taart: sportievelingen kunnen zich uitleven tijdens een groot tafelvoetbalspel.

 • Zone Centrum (Stad Brussel)

Locaties: Beursplein, Fontainasplein, de Brouckèreplein, Pottenbakkerstoren

Activiteiten: Voetgangers baas! Een originele fototentoonstelling en heel wat rondtrekkende animatie om voorbijgangers en bewoners in de wijk te verrassen. En er is méér! Een participatieve muurschildering moet de geschiedenis van de wijk en de bewoners van de mythische pottenbakkerstoren in beeld brengen.

Meer info over het programma en de activiteiten op www.beliris30.be 


30 jaar ten dienste van Brussel


Mobiliteit, sport, sociale huisvesting, groenruimte, opwaardering van wijken, cultuur en erfgoed: op al die domeinen profileert Beliris zich als aanbestedende overheid. In de loop van die dertig jaar werden honderden projecten over heel Brussel georganiseerd, goed voor een investering van in totaal 2,6 miljard euro.

Mobiliteit

De activiteiten die Beliris al 30 jaar ontplooit, dragen bij tot vlotter toegankelijke gebouwen en diensten in het Gewest en creëren beveiligde ruimten waar gebruikers moeiteloos hun weg vinden.

Onder de gerealiseerde of lopende projecten citeren we: Metro 3, het netwerk van fietsostrades, de verlenging van tramlijn 94 (de huidige lijn 8), het multimodale station Schuman en de heraanleg van de Schuman-rotonde, de treinhalte Diesdelle, de bouw van de Suzan Danielbrug en de bruggen Ninoofse Poort en Graaf van Vlaanderen (voor voetgangers en fietsers) én een wandel- en fietsbrug over de Watermaalse Steenweg voor de Groene Wandeling.

Groene ruimtes

Om de reputatie van Brussel als groene hoofdstad alle eer aan te doen, renoveert, verfraait en creëert Beliris nieuwe parken en groene ruimten in onze hoofdstad. Die groene oases zijn noodzakelijk voor de biodiversiteit, voor de afkoeling van de stad en voor de fysieke en mentale gezondheid van haar bewoners. Al 30 jaar voert Beliris heel wat restauratieopdrachten uit om de Brusselse groene long in stand te houden en uit te breiden.

Belangrijke projecten waren o.a. de restauratie en de heraanleg van het Leopoldpark, het Josaphatpark en het Wolvendaalpark, de huidige renovatie van het Park van Vorst en het Allée du Kaai-park. In de toekomst zullen het Neerpedepark en Duden-Jupiterpark worden aangepakt en wordt er een ecobrug aangelegd in het Zoniënwoud.

Sportinfrastructuur 

Sport draagt bij tot sociale cohesie en educatie. In wereldsteden als Brussel is sport een hele uitdaging geworden. Beliris draagt zijn steentje bij, dankzij de bouw en de renovatie van sportinfrastructuur waar gebruik wordt gemaakt van de nieuwste technologieën.

In de loop van zijn geschiedenis voerde Beliris werken uit in het Crossingstadion in Schaarbeek, werden de zwembaden Nereus, Louis Namèche en Neptunium gerenoveerd en wordt er momenteel gewerkt in het zwembad van Elsene. In de toekomst staan van de uitbreiding van het sportcentrum Victoria II in Koekelberg en de bouw van het nationale hockeystadion in Ukkel op de planning.

Wijkcontracten en openbare ruimte

Beliris is sinds 1999 betrokken bij wijkcontracten en meer algemeen bij de openbare ruimte. Zijn opdracht: infrastructuur ten dienste van de wijken creëren of renoveren. Het kan daarbij gaan om wegen, woningen, schoolomgevingen, openbare ruimten in woon- en winkelgebieden, gemeenschapscentra ... 

Onder de vele openbare ruimten in Brussel die door Beliris zijn aangepakt, verwijzen we naar: de voetgangerszone en de Nieuwstraat, de Grote Markt, het Jourdanplein, het Kardinaal Mercierplein, de Biestebroekwijk, het Gemeenteplein in Molenbeek en de Lambermontlaan.

Beliris stond ook in voor de renovatie van de volgende sociale woningen: verschillende gebouwen in de woonwijk Peterbos en de sociale wijken Hellemans, Linné-Plantes, Ieder Zijn Huis, Pottenbakkers, Helmet en Hector Denis (Archiducs).

En ook andere locaties: Ecuries van de Tram, de Grote Hal aan de Nijverheidskaai in de Heyvaertwijk, het Victor Bourgeoisgebouw, het Brussels Meeting Center, het Learning and Innovation Center, het vaardigheidscentrum van Technicity, het GAMP-dagcentrum en -verblijfscentrum in Sint-Joost, 'HospitaCité' van de UCL, het Magrittegebouw, de Akenkaai en de site Tussen Twee Bruggen.

Erfgoed en cultuur

Al 30 jaar draagt Beliris bij aan de culturele ontplooiing van onze hoofdstad door een groot deel van het Brussels erfgoed te restaureren en mee te werken aan de uitbouw van een cultureel aanbod via de realisatie van projecten voor het Hortamuseum, de KVS, het Paleis voor Schone Kunsten (zuidelijk circuit), het Koninklijk Munttheater, het Joods Museum, het Atomium, het Koninklijk Conservatorium Brussel, het Jubelpark, de Sint-Katelijnekerk, de Onze-Lieve-Vrouwekerk Van Laken, de Basiliek van Koekelberg en de Kleine Zavel. Binnenkort krijgt ook de site van de Abdij van Vorst een nieuwe invulling.

Meer info over het programma en de festiviteiten vind je op www.beliris30.be.

Perscontacten

visit.brussels: Noémie Wibail, +32 490 49 43 84, n.wibail@visit.brussels

Kabinet van de minister van pensioenen en maatschappelijke integratie, belast met Beliris Karine Lalieux: Delphine Van Bladel, +32 476 60 02 61, delphine.vanbladel@lalieux.fed.be

Beliris : Elien De Swaef, 475 85 65 77, elien.deswaef@mobilit.fgov.be

 

Bijkomende informatie

Enkele cruciale momenten voor Beliris:

 • 1993: Het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wordt ondertekend.
 • 1994: Bijvoegsel 1 wordt gepubliceerd en volgende projecten worden opgestart:
  • ontwikkeling van de grote verkeersassen
  • aanleg van openbare ruimten
  • renovatie en bouw van metrostations
  • renovatie van openbare ruimten in de Europese wijk
 • 1997: Bijvoegsel 2 wordt ondertekend, waarin Beliris zich verbindt tot:
  • werken voor NMBS: heraanleg van de onmiddellijke omgeving van drie grote stations
  • renovatie van het metrostation in de Europese wijk
  • onmiddellijke omgeving van het Koninklijk Paleis en de nationale paleizen: Poelaertplein
  • Leopold III-laan
  • cofinanciering: ring-zuidverbinding ...
  • varia: Atomium, Herrmann Debroux-viaduct
 • 1999: Sociale woningen worden voor het eerst in een bijvoegsel opgenomen.
 • 2000: Beliris werkt mee aan de opwaardering van achtergestelde wijken.
 • 2001: Vanaf Bijvoegsel 6 behoren de wijkcontracten (op initiatief van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest) tot de initiatieven van Beliris.
 • 2002:  De renovatiewerken aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk en de liften op het Poelaertplein starten, die de Brusselse bovenstad met de benedenstad verbinden.
 • 2003: Vanaf Bijvoegsel 8 wijdt Beliris zich ook aan culturele activiteiten.
 • 2004: Het Brusselse Atomium schittert opnieuw.
 • 2005: Ondertekening van Bijvoegsel 9 en beslissing om de bijvoegsels 3 jaar te laten lopen.
  • Inrichting van station Bordet: eerste fase in het GEN-project.
  • Beliris start met renovatiewerken in het Terkamerenbos.
 • 2008: Beliris start met de werken aan de ondergrondse Schuman-Josaphattunnel en het station Shuman.
 • 2009: Beliris voltooit de werken aan het nieuwe Congrespaleis, de Square.
 • 2010: Beliris lanceert een studie naar de uitbreiding van Metro 3.
 • 2011: De Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken is volledig gerenoveerd.
  • Beliris verbindt zich ertoe mee te werken aan het Brussels zwembadplan via de renovatie van verschillende complexen.
 • 2012: Via Bijvoegsel 11 raakt Beliris ook betrokken bij educatieve projecten: het vaardigheidscentrum Technicity, het Learning and Innovation Centre voor de ULB en de VUB en het Koninklijk Conservatorium van Brussel.
 • 2013: Beliris begint aan de werken voor het eerste project in het Jubelpark met de start van de renovatiewerken aan het Hortapaviljoen.
 • 2014: Officiële inhuldiging van de heraangelegde Leopold III-laan.
 • 2018: Bijvoegsel 13 omvat de uitbouw van het FietsGEN, het netwerk van fietsroutes in de hoofdstad. Het ligt aan de basis van de Brusselse fietsostrades.
 • 2020: De gerenoveerde Nieuwstraat wordt officieel geopend en er komt een verlichtingsinstallatie in de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken en in het Jubelpark.
 • 2021: De heraanleg van de centrumlaan wordt voltooid met de inhuldiging van twee bruggen voor fietsers en voetgangers aan de Ninoofse Poort en de Graaf van Vlaanderenstraat.
 • 2022: Er wordt een rechtstreekse verbinding voor actieve mobiliteit tussen de Noordwijk en Tour & Taxis aangelegd, dank