22 jun 2021 15:44

Een groen gebouw voor de parkwachters en tuiniers van Brussel

Naast de Kruidtuin rees een modernistisch paviljoen op. Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, rondde de werken voor het gebouw af. Hier zullen de tuiniers en parkwachters van Leefmilieu Brussel het materiaal voor het onderhoud van de Brusselse parken onderbrengen. Het gebouw is passief, heeft een groendak en gevels bekleed met hout. Federaal minister Karine Lalieux, bevoegd voor Beliris, en Brussels minister Alain Maron bezochten het gebouw deze dinsdag om het officieel in te huldigen.

Het gebouw van 860 m² zal een functionele werkplek vormen waar de tuinmannen en parkwachters zich kunnen omkleden en materiaal ophalen en daarna weer opbergen.

In het deel met het gegolfde groendak bevinden zich de technische ruimtes en leefruimtes. De stockage en bergruimtes en garages voor 5 bestelwagens  zijn toegankelijk via een helling opzij van het gebouw.

In het geometrische volume zijn burelen en vergaderruimten, evenals een EHBO-post.

De opvallende architectuur sluit aan bij het park met zijn golvend groendak, dat doet denken aan een berm, gevels met houten bekleding en een toren bekleed met groen zink als verwijzing naar de koepel van de Orangerie in de Kruidtuin.

Ook figuurlijk is het een groen gebouw. Met uitzondering van de garages met hun sectionale poorten beantwoordt het aan de passiefstandaard en is dus luchtdicht, goed geïsoleerd en verbruikt jaarlijks niet meer dan 15 kWh/m².

Er werd 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor de studies en realisatie van dit project, uitgevoerd door Beliris in samenwerking met Leefmilieu Brussel, met studiebureaus Arter en Ellyps, en aannemer Gillion.