25 feb 2022 15:30

Een proefproject om de luchtkwaliteit in bioscopen te garanderen

De Federatie van Cinema’s van België (FCB) en de FOD Volksgezondheid hebben vandaag een proefproject gelanceerd: "Wij ademen cinema!” Het doel van het project is om de luchtkwaliteit in bioscopen te garanderen. Dit unieke project is een voorbeeld van de inspanningen die de overheid en de private sector leveren om de ventilatie en de luchtzuivering in gesloten ruimten te verbeteren. Dit zijn essentiële elementen in de strijd tegen COVID-19.

Met het project “Wij ademen cinema!” wil de FCB en de FOD rekening houden met de coronabarometer en de burgers geruststellen om in alle veiligheid terug te keren naar de bioscoop. Voor de uitvoering van dit proefproject hebben deskundigen van de FOD Volksgezondheid een berekeningsmethode ontwikkeld. De methode maakt het mogelijk het maximum aantal toegestane personen in een bioscoop ("de toegestane capaciteit") te bepalen volgens de barometercriteria. Dit resultaat houdt rekening met de capaciteit van de ruimte en de prestatieniveaus van de ventilatie- en zuiveringssystemen.

Met een gerust hart terug naar de bioscoop

De FCB is een pionier in het gebruik van deze methode. Deze vrijwillige en zelfgestuurde aanpak wordt bevestigd door de poster “Hier zal alleen de film uw adem benemen”. Wanneer de kijkers deze poster bij de ingang of aan de muren van een bioscoop zien, weten ze dat ze met een gerust hart naar de film kunnen kijken: de luchtkwaliteit in de bioscoop is onder controle.

Thierry Laermans, secretaris-generaal van de Federatie van Cinema’s van België is verheugd met de erkenning door de FOD Volksgezondheid van het door de bioscoopuitbaters geleverde werk op het vlak van veiligheid in de bioscoopzalen, waaruit vandaag het label “Hier zal alleen de film uw adem benemen” is ontstaan. Zij heeft dan ook niet geaarzeld om haar volle medewerking te verlenen aan dit auto-labeling systeem. “Het professionalisme en het feit dat de meeste bioscopen al over performante ventilatiesystemen beschikten en anderen niet getwijfeld hebben om in ventilatie en luchtzuivering te investeren – ondanks de economische moeilijkheden veroorzaakt door de Covid crisis – zijn doorslaggevende elementen geweest in deze beslissing. Het label verzekert dat de bioscopen vandaag al uitgerust zijn om hun publiek in veiligheid te ontvangen en dat zij deze veiligheid in de toekomst zullen kunnen blijven garanderen.”

Federaal minister Frank Vandenbroucke voegt hieraan toe: “Binnenluchtkwaliteit is een cruciaal element gebleken in onze strijd tegen het coronavirus. De bioscopen gaan daar zelf mee aan de slag en doen dat ook nog eens in samenwerking met onze experten. Dit auto-label strekt internationaal tot voorbeeld en toont het publiek op een transparante manier dat ze in een veilige omgeving van een film kunnen genieten. Als Minister van Volksgezondheid kan ik dat alleen maar toejuichen.”

Het veelbelovende proefproject zal nog worden geëvalueerd vooraleer het naar andere sectoren wordt uitgebreid die ook verschillende middelen gebruiken voor een goede binnenluchtkwaliteit te garanderen.

Meer informatie over het project, het label, de partnerbioscopen en de criteria die bij de berekeningsmethode worden gehanteerd, is te vinden op www.wijademencinema.be

 Een kopie van de poster is bij het persbericht gevoegd.

 

Contacten

Voor de Federatie van Cinema’s van België: Thierry Laermans, secretaris-generaal: 0495/52.97.12, contact@fcbel.org

Voor de FOD Volksgezondheid, Wendy Lee, woordvoerster: 0477/98.01.02, wendy.lee@health.fgov.be