30 nov 2017 11:32

Eurozone verlaagt de productiekosten van kleine eurocentmunten.

De lidstaten van de eurozone zijn het eens geworden over nieuwe productiestandaarden voor de munten van 1, 2 en 5 eurocent om de productiekosten te verminderen. De veranderingen zijn technisch van aard.

Voor het publiek en het gebruik in machines, die munten aanvaarden in alle landen van de eurozone, verandert er niets. De munten kunnen samen met de munten van 1, 2 en 5 cent die volgens de oude normen zijn geproduceerd, worden gebruikt.

De wijzigingen in de huidige normen van deze met koper beklede stalen munten, ook wel "rosse muntjes" genoemd omwille van hun koperen laag, zijn als volgt:

Ten eerste zal de productie van de muntplaatjes worden verbeterd en zullen de productietoleranties worden vergroot, hetgeen tot enige besparingen op koper zal leiden.

Ten tweede, en zonder het uiterlijk van de munten te veranderen, zal het reliëf van de munten minder uitgesproken zijn. Vermits de slaginstrumenten voor het produceren van deze munten zo langer zullen meegaan, zullen de kosten van het slaan verminderen.

Vanaf 1 december 2017 zullen de eerste munten, die volgens deze nieuwe normen worden geproduceerd, in omloop worden gebracht.