11 sep 2024 12:41

Expo 2025 Osaka: voorstelling van het consortium voor de “Visitor Journey”-opdracht van het Belgisch paviljoen!

Op 11 september 2024 werd het consortium waaraan de “Visitor Journey”-opdracht werd gegund voor het Belgisch paviljoen van de wereldtentoonstelling in Osaka in 2025 officieel voorgesteld tijdens een persconferentie in aanwezigheid van onder meer de minister van Economie en de Commissaris-generaal van BelExpo.

Het winnende consortium DIRTY MONITOR / PROFIRST / SHOWTEX ASIA / TEMPORA / BARCO is vanaf nu niet alleen belast met de scenografie die geplaatst zal worden in het Belgisch paviljoen om België en haar deelstaten voor te stellen in het kader van het bepaalde thema, maar ook met de atmosfeer, de look, de signalisatie, de homogeniteit van de fysieke en virtuele ervaring en de digitale toepassingen. Daarnaast zorgt het consortium ook nog voor de creatie van een mascotte, uniformen voor het personeel van het Belgisch paviljoen en de inrichting van de publieke ruimtes: restaurant/bar, dakterras, winkel, enz…

Het toekomstig Belgisch paviljoen op de Expo Osaka 2025 is veel meer dan alleen een weerspiegeling van ons land. Het vertegenwoordigt de uitdrukking van onze expertise in innovatie, technologie en kunst. De Regie der Gebouwen speelt als gedelegeerd bouwheer een fundamentele rol in de concretisering van dit omvangrijk internationaal project. Dankzij haar ervaring in het beheer van overheidsopdrachten en haar technische bijstand, verzekert ze dat elke stap van het ontwerp tot aan de uitvoering in de beste omstandigheden verloopt. Dit project is het resultaat van een nauwe samenwerking met BelExpo en kadert in de continuïteit van uitzonderlijke uitvoeringen die we al gezien hebben in Shanghai, Milaan en Dubai. Het is een bijkomend bewijs van het vermogen van België om de toekomst te bedenken en uit te tekenen, en tegelijk onze waarden voor innovatie en duurzaamheid na te leven. Dit paviljoen toont ons engagement om de bezoekers een onvergetelijke ervaring te bezorgen, die trouw is aan de ambities van België.
Uittredend staatssecretaris van de Regie der Gebouwen
De Regie der Gebouwen is de geprivilegieerde partner van het Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen van België. Ze speelt een essentiële rol in de realisatie van het project van het Belgisch paviljoen op de site van de wereldtentoonstelling van Osaka in Japan. Als gedelegeerd bouwheer heeft ze, in nauwe samenwerking met BelExpo, de selectie- en de gunningsleidraden en de technische prestatiebepalingen opgemaakt voor deze “Visitor Journey”-opdracht, zoals dit reeds het geval was voor de eerste opdracht betreffende het ontwerp en de bouw van het paviljoen. Ze neemt vervolgens deel aan de beoordeling van de kandidaatstellingen en de offertes en biedt belangrijke juridische ondersteuning. Tot slot volgt de Regie der Gebouwen ook de bouwwerken en inrichtingen van het Belgisch paviljoen op. Ze zorgt ervoor dat alles overeenkomstig de toegekende overheidsopdrachten en de door BelExpo gewenste kwaliteits- en prestatiecriteria verloopt.
Administrateur-Generaal en Voorzitter van het Directiecomité van de Regie der Gebouwen

Bouw & scenografie: twee afzonderlijke opdrachten

Eén van de bijzonderheden van de Expo OSAKA 2025 is dat er gewerkt wordt met twee afzonderlijke opdrachten: een opdracht Ontwerp & Bouw (Design & Build) en een andere opdracht “Visitor Journey” voor de scenografie in ruime zin.

In juli 2023 werd de Design & Build-overheidsopdracht gegund aan het consortium CARRE 7 / BEYOND LIMITS / ONE DESIGNS / PIRNAY / POLY-TECH voor het ontwerp, de bouw, het onderhoud en de demontage van het Belgisch paviljoen. De werken gingen van start in januari 2024 en verlopen vlot, aangezien de bouw van de superstructuur eind juli al afgerond werd.

Tegelijk werd eind juni 2023 de selectieleidraad voor de scenografie in ruime zin gepubliceerd. Na talrijke aanvragen tot deelneming en verschillende ontvangen offertes, werd de opdracht eind juli 2024 gegund aan het consortium DIRTY MONITOR / PROFIRST / SHOWTEX ASIA / TEMPORA / BARCO.

De wereldtentoonstelling van Osaka in Japan zal plaatsvinden van 13 april 2025 tot en met 13 oktober 2025, met als algemeen thema “Designing Future Society for Our Lives”, dat zelf opgesplitst is in drie subthema’s: “Saving Lives”, “Empowering Lives” en “Connecting Lives”. 

Technische fiche

Aanbestedende overheid: Belgisch Commissariaat-generaal voor de Internationale Tentoonstellingen (BelExpo)

Gedelegeerd bouwheer: Regie der Gebouwen

Opdrachtnemer overheidsopdracht Design & Build: consortium CARRE 7 / BEYOND LIMITS / ONE DESIGNS / PIRNAY / POLY-TECH

Opdrachtnemer overheidsopdracht “Visitor Journey”: DIRTY MONITOR / PROFIRST / SHOWTEX ASIA / TEMPORA / BARCO

Duur van de werken: januari 2024 - april 2025

Budget Design & Build-opdracht: ongeveer 9,8 miljoen euro inclusief btw gefinancierd door BelExpo met dotaties van de federale regering en van de gewesten en gemeenschappen

Budget “Visitor Journey”-opdracht: ongeveer 2,5 miljoen euro inclusief btw

Meer informatie in het persdossier