11 mrt 2019 20:10

Federale overheid start IT- omscholingstraject

De Ministerraad heeft, op initiatief van Minister van Financiën Alexander De Croo, groen licht gegeven voor het project Java@FIN. Dat project moet toelaten om niet IT’ers op te leiden tot softwareontwikkelaars, zodat ze na hun opleiding binnen de FOD Financiën kunnen worden ingezet. Hiervoor doet de overheid een beroep op Switchfully, een spin-off van Cegeka.

De arbeidsmarktkrapte rond IT-profielen maakt het vandaag steeds moeilijker om nieuwe softwareontwikkelaars aan te trekken, ook voor de overheidsdiensten. Het aantal openstaande vacatures voor IT-beroepen bedroeg aan het eind van het derde kwartaal van 2018 maar liefst 14.900.

Om sneller de nodige IT- profielen te vinden, zal de FOD Financiën en Egov Select voor de recrutering en opleiding samenwerken met Switchfully, een IT-opleidingsspecialist en dochter van integrator Cegeka. De startup selecteert en schoolt in BeCentral zowel interne als externe kandidaten met weinig tot geen IT-achtergrond om tot direct inzetbare softwareontwikkelaars.

Het objectief van Java@FIN is zo snel mogelijk 16 nieuwe medewerkers aantrekken en om deze om te scholen tot professioneel softwareontwikkelaar. De nieuwe medewerkers van de FOD Financiën zullen worden gerekruteerd op basis van hun motivatie en niet-technische competenties om vervolgens een intensief omscholingstraject te starten tot softwareontwikkelaar.

Alexander De Croo: “Door het groeiende tekort aan IT’ers, trekt de overheid pro-actief niet- IT-profielen aan om ze op te leiden. Door samen te werken met Switchfully, vullen we IT-vacatures sneller in en begeleiden we mensen in één rechte lijn naar een een nieuwe job. De FOD Financiën geeft zo het voorbeeld aan andere overheidsdiensten en voor de privé. Door volop te investeren in digitale vaardigheden, zorgen we ervoor dat ook niet IT-ers de vruchten kunnen plukken van de digitalisering.”

Niels en Reinout van Switchfully: “Het is geweldig om gepassioneerde mensen te zoeken, te vinden en hen de skills aan te leren die ze nog ontbreken om softwareontwikkelaar te worden. Wij kunnen alvast niet wachten om nieuwe talenten klaar te stomen voor de FOD Financiën.”

Interesse? Surf nu naar: https://javafin.be https://switchfully.com