15 jul 2024 12:12

Federale Prijs Armoedebestrijding: inschrijvingen nu open!

Brussel, 15 juli 2024 - De POD Maatschappelijke Integratie lanceert de 16e editie van de Federale Prijs Armoedebestrijding. Het thema van dit jaar is 'Partnerschappen in de strijd tegen armoede'. Na een publieke stemming zullen drie kandidaten - één uit elk Gewest - de Federale Prijs Armoedebestrijding 2024 ontvangen. Elke winnaar ontvangt 10.000 euro.

Deze prijs werd op 4 juli 2008 in het leven geroepen als onderdeel van het eerste Federaal Plan Armoedebestrijding en beloont al 16 jaar de inspanningen van veldwerkers, vrijwilligersorganisaties en instellingen. Het thema van dit jaar benadrukt het belang van samenwerking tussen verschillende sectoren, zoals gezondheidszorg, onderwijs, werkgelegenheid, huisvesting en sociale actie.

"Partnerschappen zijn essentieel om armoede in al haar vormen effectief te bestrijden. Deze prijs wil innovatieve samenwerkingen die zowel preventieve als curatieve benaderingen van armoede ontwikkelen erkennen en aanmoedigen," zegt Karine Lalieux, minister van Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding.

Voorwaarden voor deelneming

Elke Belgische organisatie die zich inzet voor armoedebestrijding[1] via een partnerschap kan een kandidatuur indienen. Een van de partners beheert het kandidatuurdossier, dat kan worden ingediend tot vrijdag 16 augustus 2024. Projecten moeten worden ingediend via het formulier dat beschikbaar is op de website van de POD Maatschappelijke Integratie. Een jury selecteert vervolgens 9 finalisten, drie uit elk gewest.

De belangrijkste fasen van de Federale Prijs zijn:

  • Kandidatuur: projecten moeten uiterlijk op 16 augustus 2024 (23.59 u.) worden ingediend.
  • Selectie door een jury: in september zal een jury de ontvangen projecten analyseren en 9 finalisten selecteren.
  • Opname van een video: op 1 oktober worden vertegenwoordigers van de geselecteerde projecten uitgenodigd om een video op te nemen waarin ze hun project kunnen presenteren.
  • Publieksstemming: van 14 oktober tot 3 november kan het publiek stemmen op hun favoriete project tussen de 9 finalisten.
  • Prijsuitreiking: op 12 november 2024 zullen de drie winnende projecten (één uit elk gewest) de Federale Prijs Armoedebestrijding 2024 ontvangen tijdens een ceremonie in het Residence Palace in Brussel. Elke winnaar ontvangt € 10.000.

De winnaars van de laatste 5 edities van de Federale Prijs mogen niet hetzelfde project indienen. Partnerschappen tussen een organisatie en de POD Maatschappelijke Integratie zijn niet toegestaan.

Extra informatie

Belgische organisaties die een project willen indienen voor deze prijs kunnen meer informatie vinden op de website van de POD Maatschappelijke Integratie of contact met ons opnemen via vraag@mi-is.be.

[1] OCMW's, vzw's, ngo's en andere organisaties zonder winstoogmerk.