16 okt 2019 09:13

Financiën verkoopt een kasteel.

Het Federaal Aankoopcomité van de FOD Financiën verkoopt op 11 december 2019 het kasteel Van Rivieren in Gelrode, een deelgemeente van Aarschot. Het domein is 10 ha 77 a 18 ca groot met enorm veel groen. De laatste jaren werd het kasteel gebruikt als B&B en seminarieruimte.

Het pand bestaat uit een kelderverdieping, gelijkvloers, twee volwaardige verdiepingen en een zolder. Het heeft daardoor veel potentieel, mede door de fantastische ligging. Het kasteel staat sinds 28 november 2014 op de lijst van onroerend erfgoed.

De naam van het kasteel komt van de adellijke familie van Rivieren die haar naam afleidde van de rivier die de kern was van haar heerlijkheid, namelijk de Demer. De site is dan ook prachtig gelegen, ten zuiden van de Demer.

In de 13de eeuw stond op het domein een opperhof en neerhof met enkele gebouwen en een donjon. Van die donjon, die dateert uit de jaren 1400 – 1420, zijn er tijdens werkzaamheden in 2007 nog restanten gevonden. Het huidige kasteel werd in 1880 gebouwd door Oscar Van den Eynde. Na het overlijden van de kasteelheer in 1950, kochten de paters Benedictijnen van Monte Oliveto (Italië) het kasteel over. Hierna kwam het pand in privéhanden terecht en werd het interieur gedeeltelijk aangepast.

Het kasteel is verbeurdverklaard en overgemaakt aan het Federaal Aankoopcomité voor verkoop.

Mogelijke kopers kunnen op 19 en 28 november en op 7 december 2019 het kasteel bezichtigen.

De openbare verkoop uit de hand aan de meestbiedende vindt plaats op 11 december 2019 in het gebouw van Finshop Bornem.

De instelprijs is 1 miljoen €.

Zie ook https://www.finimmoweb.be/nl.

Het Federaal Aankoopcomité is een dienst van de Administratie Patrimoniumdiensten behorende tot de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie van de FOD Financiën en staat o.a. in voor het verkopen van onroerende goederen in opdracht van overheden.