04 sep 2019 08:04

FOD MOBILITEIT EN VERVOER BREIDT MET AVIATION PORTAL DE ONLINE DIENSTVERLENING VOOR DE LUCHTVAARTSECTOR UIT

Op woensdag 4 september lanceert het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) van de FOD Mobiliteit en Vervoer het Aviation Portal. Met dit online portaal wil het DGLV de dienstverlening voor zowel professionele als niet-professionele klanten vereenvoudigen. 

Uniek loket
Het Aviation Portal brengt verschillende online diensten voor de luchtvaartsector samen. 
Wie een luchtvaartuig bezit kan via het portaal:
• Een luchtvaartuig in- en uitschrijven; 
• Wijzigingen van de registratiegegevens van de toestellen doorgeven; 
• Online betalen; 
• De behandeling van aanvragen online opvolgen;
• Een overzicht raadplegen met informatie over de Belgische luchtvaartuigen. 
Een luchtvaartuig is een verzamelnaam voor heel wat toestellen: vliegtuigen, zweefvliegtuigen, helikopters, luchtballonnen, ULM’s, paramotors, drones ...

Eenvoudig en dus sneller
Een online aanvraag verloopt veel eenvoudiger. Verschillende papieren formulieren werden samengebracht in één online applicatie waarvan de invulvelden dynamische aangepast worden naargelang de vraag van de indiener. De aanvrager moet dus niet langer op zoek gaan naar het juiste formulier. 
Bovendien worden de gegevens die reeds gekend zijn bij DGLV vooringevuld. Dankzij de controle op de verplicht in te vullen velden en op de ingevulde data verkleint het aantal foute of onvolledig ingevulde aanvragen. Hierdoor kan DGLV de dossiers sneller afhandelen.

Ook de betaling kan meteen online afgehandeld worden zodat veel tijd gewonnen wordt.

Veilig
Inloggen in het Aviation Portal kan eenvoudig met de elektronische identiteitskaart. 

Bedrijven en organisaties loggen in via CSAM die de toegang tot de online diensten van de federale overheid beheert. 

Inzetten op innovatie
Het Aviation Portal zal in de toekomst nog verder uitbreiden en ook voor de andere bevoegdheden van de FOD Mobiliteit zoals scheepvaart en wegvervoer zitten dergelijke vernieuwingen in de pijplijn.   

Emmanuelle Vandamme, voorzitster van de FOD Mobiliteit en Vervoer:In totaal staan er 6.173 luchtvaartuigen in het Belgische register waarvan 2.715 drones. Vooral deze laatste groep, de drones, groeit zeer snel. Met deze Aviation Portal wordt het beheren van luchtvaartuigen eenvoudiger. De gebruikers zullen de gebruiksvriendelijkheid ervan waarderen. De Aviation Portal past in de ambitie van een digitale transformatie van de FOD Mobiliteit en Vervoer.

François Bellot, Minister van Mobiliteit:Sinds mijn aantreden heb ik, in coördinatie met het voorzitterschap van de FOD Mobiliteit en de directie van het DGLV, de modernisering van de instrumenten en de structuur van de verschillende diensten van het DGLV ter harte genomen.
Na de succesvolle implementatie van een digitaal "drone"-platform en van een administratieve dienstverlening die enkele maanden geleden aan de eisen van de dronepiloten werden aangepast, is het Aviation Portal nu een tweede beslissende stap in de vernieuwing van het DGLV.