10 mrt 2017 12:11

FOD Mobiliteit en Vervoer helpt je met je vragen op Drone Days

Komend weekend vindt in Brussels Expo de 3e editie van de Drone Days plaats. Dit salon biedt liefhebbers en professionele drone gebruikers de kans om distributeurs, constructeurs, opleidingscentra, … te ontmoeten. Ook de FOD Mobiliteit en Vervoer zal voor de 2e keer aanwezig zijn om vragen over de nieuwe dronewetgeving te beantwoorden.

Experten van het Directoraat-Generaal Luchtvaart van de FOD Mobiliteit zullen van vrijdag tot zondag klaar staan om burgers en professionele gebruikers uitleg te geven over de do’s en don’ts van het vliegen met een drone, en over de verschillende regels die er gelden voor de verschillende soorten vluchten.

De wetgeving rond drones is van kracht sinds 25 april 2016. Er zijn 3 verschillende categorieën dronevluchten: recreatieve vluchten, vluchten klasse 2 en vluchten klasse 1. Voor vluchten van klasse 1 en 2 moeten drones geregistreerd worden bij de FOD Mobiliteit en moeten de piloten een attest of een licentie als piloot hebben. Op dit moment zijn er al meer dan 700 drones geregistreerd en hebben 700 kandidaten al het examen voor dronepiloot afgelegd. 170 piloten hebben al een licentie gekregen.

 

Do’s en don’ts voor recreatieve vluchten

Voor mensen die thuis zelf voor het plezier met een drone willen vliegen met een drone die minder dan 1 kg weegt, heb je als piloot geen licentie nodig. Toch zijn er een aantal belangrijke do’s en don’ts die je niet uit oog mag verliezen wanneer je met je drone aan de slag gaat:

Do’s

·       Vlieg enkel bij daglicht en goed weer

·       Controleer je drone vóór elke vlucht

·       Hou je drone in het zicht tijdens de vlucht

·       Vlieg niet hoger dan 10 meter (ongeveer de hoogte van een huis)

·       Vraag altijd toestemming wanneer je foto’s of filmpjes maakt

 

Don’ts

Vlieg niet:

·       Bij schemering, nacht of slecht weer

·       Over mensen

·       In of nabij risicozones zoals industriële complexen, nucleaire installaties, gevangenissen, …

·       In publieke ruimtes

·       Boven spoor-, water en auto(snel)-wegen

·       In de buurt van luchthavens

 

Meer info:
http://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones

 

Sven Heyndrickx

Woordvoerder FOD Mobiliteit en Vervoer

0473/83.64.90