12 okt 2016 15:48

FOD Mobiliteit en Vervoer neemt voor het eerst de verantwoordelijkheden van de Type Certificate Holder op voor het Stampe SV4 vliegtuig

Op 8 oktober nam de FOD Mobiliteit en Vervoer de verantwoordelijkheden van Type Certificate Holder op voor het Stampe SV4 toestel. Door deze ingreep kunnen eigenaars en piloten die met dit type toestel vliegen, nu zonder bijkomende administratieve moeilijkheden wereldwijd met dit Belgische pioniersvliegtuig vliegen, wat tot voor kort niet mogelijk was.

Omdat vliegtuigfabrikant Stampe en Vertongen er in 1970 mee ophield, was er niemand om als Type Certificate Holder op te treden. Dit is nochtans een vereiste voor de International Civil Aviation Organisation (ICAO) om wereldwijd te mogen vliegen. Tot hiertoe kregen de Stampe SV4 toestellen een nationale luchtvaartpas van de FOD Mobiliteit en Vervoer, waarmee enkel in België kon gevlogen worden. Omdat de FOD Mobiliteit nu officieel de verantwoordelijkheden van de Type Certificate Holder opneemt, kunnen piloten een ICAO Bewijs van Luchtvaardigheid krijgen van het Directoraat-Generaal Luchtvaart,  waarmee ze over heel de wereld met een Stampe SV4 mogen vliegen.

 

De Stampe SV4 is het meest succesvolle Belgische vliegtuig dat ooit geproduceerd is, en is vandaag de dag een erg gegeerd toestel binnen de old-timer luchtvaart. Het toestel maakte zijn eerste vlucht in 1933 en werd tot ver in de jaren 1970 gebruikt door de Belgische luchtmacht, eerst als opleidingstoestel voor piloten, later als sleeptoestel bij de Luchtkadetten. Momenteel zijn nog een 30-tal SV4’s waarmee in ons land gevlogen wordt.

 

De FOD Mobiliteit en Vervoer is trots dat ze op deze manier niet enkel de veiligheid van piloten verbetert door correcte informatie over het toestel beschikbaar te maken, maar ook dat ze actief een steentje kan bijdragen aan de promotie van de Belgische luchtvaart en ons luchtvaartpatrimonium in ere kan helpen houden.

 

Meer info:

Sven Heyndrickx

Woordvoerder FOD Mobiliteit en Vervoer

0473/83.64.90