18 mrt 2021 19:55

Gecoördineerde controle sociale inspectiediensten bij kippenslachterij met corona-uitbraak bij het personeel

Op 18 maart 2021 is er in het kader van de werking van de arrondissementele cel  een gecoördineerde controle geweest van de  sociale inspectiediensten in  een kippenslachterij te Kruishoutem die vorige week in het nieuws kwam wegens een corona-uitbraak bij het personeel van de onderneming.  Bijstand werd verleend door de politie van de zone Vlaamse Ardennen.

In de gebouwen van de slachterij zelf werd, net zoals eerder bij een controle op 24 september 2020, vastgesteld dat er te weinig controle is op het respecteren van de regel van social distancing en mondmaskerplicht, vooral tijdens de pauzes.

In de afdeling voor het versnijden en verwerking van het vlees bleek dat het bedrijf geen duidelijk beeld heeft van de luchtcirculatie en aanvoer van verse lucht van buiten. Het bedrijf werd aangemaand hiervan dringend werk te maken. Het is in deze afdeling dat de meeste besmette werknemers aan het werk  waren.

Tevens werden er tekorten vastgesteld inzake het registreren van werknemers van onderaannemers. Eén interim-arbeider was er werkzaam onder een vermoedelijk valse identiteit en zonder de quarantaineplicht te respecteren bij de binnenkomst van het land. Hij diende het bedrijf te verlaten. Verder wordt nog onderzocht of alle aangetroffen werknemers correct zijn aangemeld aan de sociale zekerheid.