28 nov 2019 16:22

Gedeeld en duurzaam mobiel: uitreiking awards

PERSBERICHT EMBARGO 18u / Vandaag 28 november worden in BEL Brussels (Tour & Taxis) awards uitgereikt aan deeleconomieplatformen die bijdragen tot een duurzame  mobiliteit. De laureaten zijn: CoopCycle/Molenbike (fietskoerierdienst in Brussel), Dégage! (gedeeld vervoer vanuit de buurt)  en Cozycar (autodelen tussen particulieren).

Files, ongevallen, uitstoot van broeikasgassen en vervuilende stoffen, ruimtebeslag ... onze huidige mobiliteit eist een zware tol. Er kan en moet wat veranderen, en de komst van nieuwe informatietechnologieën, in combinatie met een ander business-model, zal daar ongetwijfeld een rol in spelen. We hebben het dan meer bepaald over deeleconomieplatformen – tot voor enkele jaren nauwelijks bekend – die in snel tempo uitbreiden en kunnen bijdragen tot een duurzamere mobiliteit.

Om dergelijke initiatieven onder de aandacht te brengen en een duwtje in de rug te geven, reiken de FOD Economie, de FOD Mobiliteit en Vervoer en de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling dit jaar awards uit. Deze awards bekronen deeleconomieplatformen die het meest in de lijn liggen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) van de Verenigde Naties.

De prijsuitreiking vindt plaats vandaag donderdag 28 november van 16 tot 19 u in BEL Brussels (Tour & Taxis) Havenlaan 86c, 1000 Brussel, in aanwezigheid van François Bellot, Minister van Mobiliteit. U vindt het volledige programma op onze website. Er is een toelichting bij het concept van de awards, en een voorstelling van alle deelnemende mobiliteitsorganisaties (12 in totaal), waaronder 6 genomineerden en 3 laureaten. De selectie gebeurde door een jury met vertegenwoordigers van federale overheidsdiensten, vakbonden, werkgevers- en consumentenorganisaties,  ngo's en andere deskundigen. Dit zijn de laureaten:
1) CoopCycle/Molenbike (fietskoerierdienst in Brussel),
2) Dégage! (gedeeld vervoer vanuit de buurt)
3) Cozycar (autodelen tussen particulieren)

Als prijs ontvangen deze drie organisaties een presentatievideo van het platform, speciaal voor de gelegenheid gemaakt door het productiehuis Doggybag. De filmpjes gaan in primeur tijdens de prijsuitreiking, en zullen nadien door de laureaten gebruikt worden voor hun communicatie via websites, sociale media ... U vindt deze filmpjes en een brochure over de awards (met een lijst van alle inzendingen en een analyse van de resultaten) vanaf vrijdag ook op de website van de FRDO.   

 

Contact: Fabrice Dehoux (fabrice.dehoux@cfdd.be, 02 743 31 53)