07 jul 2021 14:30

Gevelverlichting voor de musea in het Jubelpark

Het Jubelpark, in hartje Brussel tussen de Europese instellingen, kreeg een nieuwe uitstraling. Beliris, de publieke bouwheer voor Brussel, plaatste verlichting op en rond de musea en de triomfboog zodat dit prachtige erfgoed ook ’s avonds te bewonderen is. Gisterenavond vond de laatste generale test en afstelling plaats onder het toeziend oog van studiebureau Studio d’Urbanisme JP Majot en aannemer VSE.

De geklasseerde gebouwen kregen een gevelverlicht, die op een discrete manier werd bevestigd, zodat deze beter tot hun recht komen, en er werden lantaarnpalen op de esplanade aan de halfcirkelvormige zuilengalerij en op de terrassen van de Bordiauhal tot de Rotonde geplaatst. Dankzij een gecentraliseerd systeem gaat de verlichting automatisch aan in functie van de seizoenen. Het systeem kan ook manueel worden ingesteld in functie van het gebruik van het terrein.

"Geen verblindende, energieverslindende spots meer met totaal verschillende lampen. De verlichting is nu esthetischer, zachter, subtieler. Architectonische elementen zoals standbeelden, zuilen en kapitelen worden belicht. Het accentueert de reliëfs van de gevels met een warmer licht in de galerijen en gewelven, en neutraler licht voor de elementen die naar de hemel oprijzen," zegt minister Karine Lalieux, bevoegd voor Beliris.

"België kan trots zijn op zijn historisch erfgoed, zoals het Jubelpark,” voegt staatssecretaris Mathieu Michel, bevoegd voor de Regie der Gebouwen, hieraan toe. “Enkele weken na de presentatie van de voortgang van de dakrenovaties heeft het Jubelpark een prachtige architectonische verlichting gekregen. Een relighting die de esthetiek van deze plek onderstreept, maar meer dan dat, bijdraagt tot het milieuvriendelijker en energiezuiniger maken van ons erfgoed.”

Het Jubelpark is sinds zijn ontstaan de locatie voor tijdelijke tentoonstellingen en evenementen, die vaak ook ’s nachts doorgaan. De verlichting kan daarom worden aangepast aan de specifieke sfeer van een concert of een stadsfestival, van helder verlicht tot intieme sfeer.

Na middernacht wordt de verlichting beperkt tot bepaalde elementen, zowel om de lichtvervuiling te beperken als uit respect voor de fauna en om energie te besparen. Deze beperkte nachtverlichting focust op de actieve mobiliteit.

Alleen al het gedeeltelijk doven van de verlichting ’s nachts betekent een besparing van iets meer dan een derde. In combinatie met de LED-lampen en de geoptimaliseerde besturing zal het geschatte jaarlijkse verbruik met bijna de helft verminderen.

De nieuwe gevelverlicht zet de prachtige architectuur van deze gebouwen in de verf. Ze werden dan ook opgenomen in het programma van Bright Brussels, Festival of Light dat dit najaar loopt vanaf 28 oktober. De gelegenheid om dit Brussels erfgoed te herontdekken in een ander licht.

Het budget voor dit verlichtingsproject bedroeg in totaal 1,3 miljoen euro, waarvan 70% werd bijgedragen door Beliris en 30% door de Regie der Gebouwen.