04 jun 2018 12:57

Herinnering: Persuitnodiging: De FOD Volksgezondheid nodigt u uit om de resultaten te ontdekken van de controles op de handel in dieren, planten en hout.

Op dinsdag 5 juni om 13u, nodigen de FOD Volksgezondheid en het Museum voor Natuurwetenschappen u uit voor de persconferentie in het bijzijn van de minister van leefmilieu en duurzame ontwikkeling, Marie Christine Marghem.
 

In september 2017 werden nieuwe inspecteurs aangeworven om controles te houden op de handel in bedreigde dier- en plantensoorten, hout en de invoer van exotische invasieve soorten op Belgisch grondgebied. Onze inspecteurs lichten daarom in primeur de eerste resultaten van hun controles toe.

Verschillende experts zullen aanwezig zijn om u uitleg te geven over de context, zoals het functioneren van de handel in bedreigde dieren en planten, de uitdagingen verbonden aan het toezicht op de houthandel en het belang van reglementering en inspecties ter bescherming van de bedreigde soorten.

Programma:

13u: Introductie door Marie Christine Marghem

13u10: « De Europese Houtverordening: inleiding » door Denis Pohl, dienst Productbeleid (FOD)

13u20: « Houtinspecties op het terrein : eerste resultaten » door Bruno Cachapa en Serge De Wilde, Inspectiedienst Soorten (FOD)

13u40: « Inspecties bedreigde dieren en planten en invasieve soorten op het terrein : eerste resultaten », Inspectiedienst Soorten (FOD)

14u: « Een internationale illegale handel in roofvogels ontmanteld dankzij een gerichte inspectiepolitiek» door Didier Vangeluwe, verantwoordelijke van het Belgisch Ringwerk, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)

14u05: « DNA-analyses en de strijd tegen de illegale handel in wilde soorten» door Thierry Backeljau, Operationeel Directeur Taxonomie en Fylogenie, KBIN.

Mogelijkheid tot interview met Minister Marghem en de experten

Waar ?

Museum voor Natuurwetenschappen - Vautierstraat n° 29, B-1000 Brussel Inbeslaggenomen specimen worden tentoongesteld en een persdossier wordt ter plaatse voorzien.

Contactgegevens :

• FOD Volksgezondheid : Jan Eyckmans / 0495254724 / jan.eyckmans@gezondheid.belgie.be

• Woordvoerder van Minister Marghem : Marie-Ange D’Hondt / 0499976547 / marie.ange.dhondt@marghem.fed.be