02 okt 2017 14:49

“Herken jij valse berichten op tijd?”

Persbericht 2 oktober 2017
 
“Herken jij valse berichten op tijd?”

Ook dit jaar lanceren het Centrum voor Cybersecurity België en de Cyber Security Coalition een sensibiliseringscampagne rond cyberveiligheid in het kader van de European Cyber Security Month. Deze keer gaan we de strijd aan tegen phishing. Maar liefst 9% van de Belgische internetgebruikers verloor immers al eens geld door internetfraude waaronder phishing (Eurostat 2015).

Cybercriminelen zijn steeds creatiever in hun pogingen om mensen om de tuin te leiden:

 

  • ze sturen valse berichten die zo overtuigend zijn dat je de bijlage opent,
  • ze beloven je een grote beloning als je hun enquête invult en je gegevens achterlaat,
  • ze bedreigen je als je niet reageert,
  • en ze gebruiken steeds meer kanalen (e-mail, WhatsApp, Messenger, …).

 

Gelukkig zijn veel internetgebruikers alert genoeg en lopen ze niet in de val!

 

Herken valse berichten

“Met deze campagne willen we alle internetgebruikers wapenen tegen phishing: zowel de professionele als de occasionele gebruikers, de gamers, fervente gebruikers van sociale media”, aldus Miguel de Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity België. Als je een van de volgende situaties herkent, zou er een alarmbelletje moeten rinkelen:

 

  • Is het te mooi om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk niet waar.
  • Het bericht bevat een ongewone link, bv. (http://denaamvanjebank-be.site), terwijl dit www.denaamvanjebank.be zou moeten zijn of het domein van het e-mailadres (@xyz542.be) is vreemd.
  • De communicatie is onverwacht: bv. het gaat over een levering, maar je hebt niets besteld, of je wordt aangeschreven door een bank waarvan je geen klant bent.
  • Je wordt gevraagd om iets te downloaden of om vertrouwelijke gegevens in te vullen.
  • Het taalgebruik is onpersoonlijk, bevat fouten of is opdringerig.

 

verdacht@safeonweb.be

Na deze campagne herkent iedereen een vals bericht, en weet wat te doen: weg ermee, verwijderen dat bericht.  De Bruycker: “Maar we gaan nog een stapje verder.  Samen met alle internetgebruikers willen we de strijd aangaan tegen phishing.  We vragen iedereen om verdachte berichten door te sturen naar verdacht@safeonweb.be en ze vervolgens te wissen.  Het CCB zal de links en bijlages automatisch scannen met geavanceerde anti-virustechnologie.  Gevaarlijke links komen op een zwarte lijst en worden geblokkeerd door de voornaamste webbrowsers. De technische gegevens over virussen maken we beschikbaar voor antivirusbedrijven. Zo maken we van het internet weer een veiligere plek.“


Campagnemateriaal

De campagne wordt gelanceerd op 2 oktober 2017 en duurt de hele maand. Om de campagne te ondersteunen stellen we gratis materiaal (filmpjes, afdrukbare posters en online visuals)  ter beschikking.  Jan De Blauwe, voorzitter Cyber Security Coalition: “Ook binnen het bedrijfsleven vormt phishing nog steeds een groot probleem. Daarom raad ik organisaties aan zeker gebruik te maken van deze gratis materialen om hun medewerkers, klanten en professionele contacten te wapenen tegen phishing.”

Doe de test: hoe phishingproof ben jij?
Bij de campagne hoort ook een test.  Aan de hand van realistische voorbeelden, kan je zelf nagaan of je valse berichten van echte berichten kan onderscheiden, en leren op welke manier je ze kan herkennen.

Samen gaan we de strijd aan tegen phishing!

 

#####

Over het Centrum voor Cybersecurity België:
Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) is het nationale centrum voor cyberveiligheid in België. Het CCB stelt tot doel het superviseren, het coördineren en het waken over de toepassing van de Belgische strategie betreffende cyberveiligheid. Door het optimaliseren van de informatie-uitwisseling zullen de bevolking, de bedrijven de overheid en de vitale sectoren zich gepast kunnen beschermen.
www.ccb.belgium.be  

Perscontact Centrum voor Cybersecurity België
Andries Bomans
T: +32 471 66 00 06
Andries.bomans@ccb.belgium.be   
Katrien Eggers
T: +32 485 76 53 36
Katrien.eggers@cert.be 


Over de Cyber Security Coalition:
De “Cyber Security Coalition” brengt securityspecialisten uit overheidsorganisaties, bedrijven en academia samen met het oog op een efficiëntere verdediging van de overheid, het bedrijfsleven en de burgers tegen cybermisdaad in België. De Coalition rekent hiervoor op de uitwisseling van ervaringen tussen de leden, evenals publicaties met adviezen voor bedrijven en bewustwordingscampagnes naar het grote publiek. De Coalition zal tevens de overheid en het bedrijfsleven adviseren bij het opstellen en uitwerken van de nodige beleidslijnen inzake cybersecurity.
www.cybersecuritycoalition.be

Perscontact Cyber Security Coalition
Sofie De Moerloose
T: 0478 78 96 07
info@cybersecuritycoalition.be